Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Visszafojtott emlékezet: a roma holokauszt története

2005. április 27. 14:43

Túlélők vallomásai alapján rekonstruálja a magyarországi roma holokauszt történetét Katz Katalin Visszafojtott emlékezet címmel kiadott új könyve.

<

A Találjuk ki Közép-Európát honlapján megjelent interjúban Katz Katalin elmesélte, hogy 1957-ben, 10 évesen a családból utolsóként érkezett Izraelbe.

Édesapja Kertész Imre orvosa volt a koncentrációs táborban, s maga is gyerekkora óta foglalkozik a holokauszttal: "kisgyerekként kifejezetten bántott, hogy az egész családom keresztülment a holokauszton, csak én nem, hogy én nem tartoztam hozzájuk, és ettől úgy éreztem, hogy valamiben bűnös vagyok. Hogy ők ennyit szenvedtek és én nem, s még azt se tudom, milyen az a háború."

1968-tól a megszállás ellenes Macpen (magyarul: iránytű) nevű zsidó-arab vegyes csoport tagjaként az elfoglalt területek visszaadása és a kivonulás mellett küzd.

Jelenleg emlékezetkutató szemináriumot tart a jeruzsálemi egyetemen az arab-zsidó közösség traumatikus emlékezetéről: "Az arab hallgatók többnyire a 48-as háború alatt és azóta elszenvedett történeteiket gyűjtik és elemzik, a zsidók meg a holokauszt és az izraeli háborúk emlékeit. A 48-as háborút a zsidók "felszabadító háborúnak", az arabok meg a "Nakba"-nak, a katasztrófa háborújának nevezik. A szemináriumon elmondják egymásnak a nagyszüleiknek, a közösség öregjeinek a történeteit és így, a személyes élményekre figyelve felfedezik a lehetőségét annak, hogy empátiával fordulhassanak a mások élményei felé, akkor is, ha a "más" velük konfliktusban álló közösséghez tartozik. Remélhetőleg ez fokozza békevágyukat."

Roma holokauszt kapcsán kifejti, "A zsidó izraeli mainstream történészeknek nem érdeke, hogy belefoglalják a romákat is a holokauszt történetébe." Ezért kezdett bele a kutatásba, mely 5-6 év alatt kb. 60 oral history interjú alapján a magyarországi roma holokauszt történetéről szól.

A Pont Kiadónál Visszafojtott emlékezet címmel megjelent új könyvének egyik legfontosabb megállapítása, hogy a romák történelmi emlékezet hiánya is történelmük része, ugyanakkor "Ez nem jelenti azt, hogy ők maguk elfelejtették, mi történt velük. A közösségeken, a családokon belül, maguk között nagyon is mesélték a történeteiket. De azt is tudták, hogy ez senki mást nem érdekel."

Shiri Zsuzsa interjúja Katz Katalinnal teljes terjedelemben a Találjuk ki Közép-Európát oldalán olvasható.

Katz Katalin: Visszafojtott emlékezet. A magyarországi romák holokauszttörténetéhez
ISBN: 9637265171
Oldalszám: 168 oldal
Ára: 2490 Ft
Pont Kiadó

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Visszafojtott emlékezet: a roma holokauszt története

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2023. tél: Idegenbe szakadt színészeink

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra