Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Megünneplik minden idők egyik legnagyobb mérnökét

2005. április 25. 09:52

Minden idők egyik legnagyobb építőmérnöke, Brunel 200. születésnapjára emlékező programsorozat indítását határozták el Angliában.

<

A Brunel-évforduló oldala

A "Brunel 200" 2006-ban indul majd útjára, és a nagy viktoriánus építőmérnök és feltaláló Isambard Kingdom Brunel életét és örökségét ünnepli majd meg. A programot a Brunel által tervezett, a Bristolban horgonyzó és egyben a világ első óceánjáró gőzösének, az SS Great Britainnek fedélzetén jelentették be. Az eseményen Bristol főpolgármestere Wessex Train egyik szerelvényét ünnepélyesen a feltaláló nevére keresztelte, melyet ünnepélyesen megörökítettek.

 

De ki is volt Brunel? Talán nem túlzás azt mondani, hogy Nelson- és Churchill- kora között ő számított a legnagyobb angolnak. 1806-ban látta meg a napvilágot, és elég hamar Franciaországba küldték tanulni. Tehetségét jelzi, hogy alig 20 évesen vezető mérnöke lett a Temze-alagút építésének, melyet apja tervezett meg. Ez az alagút volt az  első folyó alatti alagút-építés. Innen 1833-ban került a Nagy nyugati vasútvonal építéséhez, mely még ma is a viktoriánus éra egyik legnagyobb beruházásának számít. A Londont Bristollal összekötő vasútvonal megépítése a maga nemében egyedülálló volt a korszakban. A hírnevet is ez a vonal hozta el neki: egyrészt az angol vasúti nyomtáv meghatározásáért, mely 1892-ig érvényben volt, másrészt pedig azért a technikai tudásért, mely a korszakban a leginkább kiváltotta a tudós átlagpolgárok csodálatát.

Híres találmánya volt a földalatti vákuum-vasút, mely földalatti vonalának leghíresebb állomásai még ma is láthatók Londonban. Brunel nevéhez fűződik a transzatlanti gőzhajózás gondolata és megteremtése is - az ő tervei és találmányai alapján építették fel az első óceánjáró gőzhajókat, melyekkel lehetővé vált a gyors és kiszámítható utazás a birodalom távoli pontjai között. Óriási sikereket ért el a hídépítés terén: Anglia leghíresebb hídjainak (Royal Albert Bridge, Clifton Suspension Bridge) tervei is az ő keze alól kerültek ki. 1859-ben hunyt el.

 

A "Brunel" 200 program során a Bristoli Kulturális Fejlesztési Társulás (BCDP) kiállításokat, oktatási és művészeti projekteket rendez, publikációkat közöl majd le, és országszerte megünnepli minden idők egyik legnagyobb britjét. A BCDP és a Brunel 200 vezetője Andrew Kelly szerint:

 

"Brunel volt az egyik legsokoldalúbb, legmerészebb és leginspiratívabb mérnök a 19. században, akinek elképesztő találmányai megváltoztatták a világot, és még mai világunkat is formálják. Ez a programsorozat egyrészt Brunel életének és munkásságának megünneplése lesz, másrészt pedig a jövő Bruneljeinek, tehát azoknak az áttörő tehetségeknek és csoportoknak felkutatása lesz, akik új utakon gondolkodnak korunk problémáiról és azok megoldásairól."

 

Az események legtöbbje a még ma is létező Brunel-vívmányok közelében zajlik majd, amilyen például a Nagy nyugati vasútvonal, a Clifton Suspension Bridge, és az SS Great Britain.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Megünneplik minden idők egyik legnagyobb mérnökét

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra