Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Pusztító cunami az újkori Angliában

2005. június 20. 12:40

Elképzelhető, hogy 1607. januárjában nem kegyetlen vihar, hanem szökőár sújtotta Wales déli részét.

<

1607. januárjában mintegy 2000 ember vesztette életét Walesben és Délnyugat-Angliában (a Bristol Channel és a Severn Estuary területén), amikor 520 négyzetkilométeres partszakaszt árasztott el a tengervíz. A hullámok pusztító hatását évszázadokon át egy kegyetlen vihar számlájára írták. Nemrég viszont szemtanúk hat különböző pamfletben megjelent leírásai alapján szakértők arra az álláspontra jutottak, hogy a pusztítást szökőár okozta.

Edward A. Bryant és Simon K. Haslett tanulmánya korabeli beszámolók alapján azt állítja, hogy a hirtelen áradást feltehetően cunami okozta. A hatalmas víztömeg a szemtanúk leírása alapján `vadászkutyák gyorsaságával` közelítette meg a partot, és csak tíz nap múlva vonult vissza. A kutatók szerint `a beszámolók hegynyi méretűnek írják le a hullámokat, s a hétköznapi megfigyelő számára ez a cunami definíciója.` Egy Cardiff-közeli mocsaras terület egyik homokrétegében agyagba ágyazódott kavicsok és összezúzott kagylók is találhatók, melyek a nyílt tengerből származnak. A Dunraven-öböl tengerparti sziklái is a szökőár hatására kerülhettek mai helyükre.



Ugyanakkor Devin Horsburgh, a liverpooli Proudman Oceanográfiai Laboratórium munkatársa szerint egy hatalmas erejű vihar is okozhat hatalmas sziklákat görgető és több milliárd tonnányi vizet megmozgató jelenséget, ha a magas hullámokat hurrikán erejű szél kíséri. Roger Musson, a Brit Geológiai Kutatóintézet szeizmológusa szerint a területen más földmozgásokért is az a tengerfenéki repedés felelős, mely az ír partoktól dél-nyugatra fekszik. Ez okozta legutóbb (1980. február 8-án) a 4,5-ös erősségű földmozgást is. Ennek alapján tehát "korántsem tűnik lehetetlennek, hogy egy hatalmas földrengés történhetett ezen a területen" - állítja a kutató. Mi több, "szeizmológiai kutatások alapján megerősíthető, hogy itt földrengés zajlott - van ugyanis egy repedés, ami ma is mozog, még mindig aktív".

A BBC Timewatch című műsorában számítógépes grafika segítségével is bemutatták, hogyan nézhetett ki a szökőár. Ám a  cunami-teóriát teljes bizonyossággal csak további történeti és régészeti vizsgálatokkal lehet igazolni. Anglia területén 7000 évvel ezelőtt egy hasonló szökőár 20 méter magas hullámokat okozott, Skócia és Norvégia területén pedig földcsuszamlást idézett elő.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Pusztító cunami az újkori Angliában

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra