Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

400 éves az újság

2005. április 19. 12:30

Az újság éppen 400 éves: az első rendszeresen kiadott, hírlap szerű nyomtatvány 1605-ben jelent meg első ízben, német nyelven, Strassburgban - erre hívta fel a figyelmet honlapján az Internationale Medienhilfe elnevezésű német szervezet.

<

Sajtótörténet a Múlt-koron

Kiderülhet Deep Throat személyazonossága
Egy újságíró, aki történelmet írt
Digitális újságok adatbázisa
Késik a Watergate-iratok közzététele
Kiállítás az elesett fotósok műveiből
Tömegmédia működött már a 16. században is
Háttérben maradni
Új könyv a fasiszta sajtóirányításról

Az első újság címe Relation - vagyis Kapcsolat -, kiadója Johann Carolus úr volt. Ha a lap még ma is megjelenne, német nyelvű külföldi kiadvány lenne, mert ma már nem a német, hanem a francia állam területéhez tartozik a város, amelynek a nevét éppen ezért már Strasbourgnak írják.

 

400 évvel ezelőtt azonban Strassburg a német kultúra egyik központja volt: itt nyomtatták ki nem csupán az első német nyelvű újságot, hanem az első német nyelvű bibliát is 1466-ban, közel 20 évvel Martin Luther születése előtt. A Svájcban székelő Internationale Medienhilfe, amely elsősorban a Németországon, Ausztrián és Svájcon kívül német nyelven megjelenő, valamint a Németországban idegen nyelven kiadott sajtóorgánumok támogatását és érdekképviseletét látja el, honlapján felhívja a figyelmet arra, hogy a mai Strasbourgban a lakosságnak mintegy 70 százaléka bírja ugyan a német nyelvet, de a párizsi kormány alig támogatja, sőt, hellyel-közzel elnyomja a német kultúrát.

 

A szervezet arra is rámutat, hogy tulajdonképpen még ma is érvényben van az az 1945. szeptember 13-án életbe lépett rendelet, amely szerint Kelet-Franciaországban nem jelenhetnek meg kizárólag német nyelven írott sajtótermékek, s különösen az ifjúsági, családi és sporthíreket kell francia nyelven közölni. A rendelet érvényes a Kelet-Franciaországban németül beszélő elzásziak és lotaringiaiak számára megjelenő lapokra is.

 

(Múlt-kor/Panoráma)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

400 éves az újság

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra