Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Megrajzolják az emberiség teljes családfáját

2005. április 19. 09:49

A világ népeinek származását akarja tovább tisztázni az a hatalmas projekt, amelybe most a National Geographics Society és az IBM számítástechnikai óriáscég belevágott: öt év alatt világszerte 100 ezer vérmintát gyűjtenek össze bennszülött népek önkénteseitől, hogy azután ezek genetikai elemzésével kimutassák: honnan származnak, egy közös gyökérből erednek-e ezek a népek.

<

Egy hasonló program már 1991 óta folyik. A kutatás azonban nem kapott megfelelő anyagi támogatást, miután politikai vádak érték: egyes kutatók rasszistának bélyegezték, a bennszülött népek pedig `vámpír-projektről` beszéltek, amellyel értékes orvostudományi információkat merítenének a kutatók a veszélyeztetett törzsek véréből és cserébe nem adnának semmit. A mindezek miatt viszonylag szerény szinten folyó kutatás során 52 néptől vettek mintát. Az elemzés első eredményeit bemutató tanulmány 2002-ben kimutatta: az egyedek génállományát olyan öt nagy `fürtbe` lehet sorolni, amely megfelel kontinensüknek és így fajuknak is. Ez a tanulmány több máshoz hasonlóan azt mutatta ki, hogy a különböző földrészeken élő népek családfája egyetlen gyökérre vezethető vissza: az Északkelet-Afrikából mintegy 50 ezer évvel ezelőtt terjeszkedni kezdő populációra. Az ember onnan kiinduló elterjedésének a története nagyjából ismert, de még sok benne a fehér folt.

 

 

A mostani kutatás az előző projekthez képest százszoros léptékű, és olyan "részletkérdések" kutatására is módot ad, mint hogy hol volt az indo-európai nyelvek elveszett őshazája, vagy hogy hagytak-e maguk után genetikai nyomot útjaikon Nagy Sándor seregei. Spencer Wells, a program vezetője okult a korábbi támadásokból, és kijelentette: a kizsákmányolás vádját úgy akarja elkerülni, hogy a törzseknek pénzt kínál kulturális értékeik megőrzésére, illetve oktatásra. A fedezetet a Waitt Family Foundations of San Diego elnevezésű magánalapítvány biztosítja, no meg az, hogy a kutatás eredményét nyomban készpénzre váltják: egy kis genetikai minta - szájüregi kenet - és 99,95 dollár beküldése fejében bárki megtudhatja, a családfa melyik ágával - melyik férfi- vagy női vonallal - áll rokonságban.

 

A kutatók nyomatékosan felhívták a figyelmet arra, hogy szinte az utolsó utáni pillanatban fognak hozzá: az egyes vonalak a múltban még helyhez köthetőek voltak, hiszen alig néhányan vágtak neki a világnak, ma már azonban nagy a keveredés. A mostani kutatást máris bírálták, ezúttal módszertani alapon. A komplett vérmintákat kívánja ugyanis megőrizni, ameddig lehet, más kutatásokkal ellentétben, amelyek mintánként két-háromszáz dolláros költséggel a vérből kivont fehér vérsejteket gyakorlatilag örök életűvé téve konzerválták a kutatás alapanyagát. Wells ezzel szemben a magas költségek miatt azt hozta fel, hogy számos nép és törzs nem fogadja el, hogy az egyén halála után sejtjei tovább éljenek.

 

(Panoráma)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Megrajzolják az emberiség teljes családfáját

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra