Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Brit katonák maradványait találták meg Egyiptomban

2005. április 18. 12:48

Egy olasz régész 30 brit katona maradványát találta meg a brit és francia flotta közt Egyiptomi északi partjainál vívott 1798-as ütközetből - adta hírül a Reuters.

<

Nelson és Napóleon a Múlt-koron

Nem Napóleon a legnagyobb francia
Nelson korából való hajóorrt találtak egy garázsban
Elárverezték Nelson admirális leveleit
Zászlódarab Lord Nelson hajójáról
Előkerültek Nelson admirális elhallgatott levelei
Napóleon és Nelson ükunokái kibékültek
Napóleon és a tenger

Paolo Gallo olasz régész a testeket az Abu Qir-i öbölben, Alexandriától keletre találta meg, ahol 1798 augusztusában Nelson brit admirális Napóleon csapataira végzetes csapást mért. Gallo a szigeten eredetileg görög-római maradványokat keresett, mikor a 30 tengerész illetve katona maradványait megtalálta, melyek közül egyes maradványok 1798-ból származnak, míg mások 1801-re datálhatók, mikor a britek expedíciós erőket küldtek a sziget átvizsgálására. A brit tengerészet egyik tisztjét, James Russell századost az egyenruhája alapján már sikerült is azonosítani a brit régész és tengerészeti történész, Nick Slope hathatós segítségével.

 

"Nem vagyok meglepve, hogy azokat a maradványokat megtalálták"" nyilatkozta az esetről az angliai National Maritime Museum történésze, Dr. Van Der Merwe, aki szerint az ütközet az angol történelem egyik nagyszerű és különleges pillanata volt. "Sokan meghaltak a csatában, és mivel az a parthoz egész közel zajlott le, így valószínűleg inkább ott temették el a halottakat, mint a tengeren". A csatáról azonban nagyon kevés beszámoló vagy megemlékezés maradt fenn, ugyanis a beszámolókat és leveleket szállító brit postahajót hazafelé egy francia hadihajó fogta el, és a hajó tartalmát elkobozták és hadizsákmányként megsemmisítették.

 

A Strathclyde University munkatársa, Dr Adrian Linacre szerint Abu Qir környékének klimatikus viszonyai különlegesen jók a maradványok szempontjából. "Így ha a maradványokról van szó, bár több mint 200 év után csak csontvázakról beszélhetünk, ám ezek olyan jó állapotban maradtak fenn, hogy jó sok DNS áll most a rendelkezésünkre. A homokos, száraz környezet, mely a földalatti hűvös hőmérséklettel keveredik, ugyanis nem teszi lehetővé a baktériumok szaporodását, mely elpusztíthatná a DNS-t is. Így ha megvan a DNS, akkor nagy eséllyel kereshetjük majd meg a leszármazottakat. Mivel ezek az emberek elég zárt tengerész- illetve katonaközösségekből származtak, így elég, ha csak egy-két tagot azonosítunk, a többi pedig kiderül majd a nyilvántartásokból."

Dr. Linacre szerint őszintén meglepődtek, mikor megtalálták Russell uniformisát: `Az egyenruhák ugyanis természetes anyagokból - általában gyapjúból és pamutból - készültek, melyek nagyon hamar a baktériumok áldozatául esnek. Az azonban engem is meglepett, hogy ez az egyenruha ennyi ideig fennmaradt. Csak arra tudok tippelni, hogy ez is a különleges éghajlatnak köszönhető.`

 

 

Russellt így egyenruhájában, míg a többi eddig azonosítatlan katonát eredeti állapotában szállították át az alexandriai Brit Nemzetközösségi Katonai Temetőbe, ahol ma végső nyugalomra helyezik őket. A temetésen részt vesz Russel egyik leszármazottja, és egy vezető brit tengerésztiszt is, illetve a tengerészeket végső útjukra a Chatham hadihajó legénysége kíséri majd.

 

Nelson már régóta hajszolta Napóleon flottáját a Mediterráneumban, mire végül 1798. augusztus elsején rátalált az Abu Qir közelében lévő öbölben. A meglepetésszerű támadásban a britek 218 embert vesztettek, ám egyetlen hadihajójuk sem sérült meg komolyabban, míg a franciák 1400 embere, és szinte egész flottája odaveszett. A Nílusi ütközet után a franciákat elvágták minden utánpótlástól, így végül az ottmaradó csapatok (mivel Napóleon hátrahagyta őket és hazatért) 1801-ben megadták magukat.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Brit katonák maradványait találták meg Egyiptomban

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra