Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Jobb lett volna a világ Teller nélkül

2004. május 5. 02:04

<

Darth Vader vagy modern Coriolanus?

Stanley Kubrick tudományos-fantasztikus szatírájában, a Dr. Strangelove-ban Peter Sellers játssza a címben szereplő őrült tudóst. A náci pózban pompázó Strangelove azonban csak a felszínes szemlélő számára hasonlít Werner von Braunra - az őrült tudós egész figurája valójában sokkal közelebb áll Tellerhez, mint a politikai szerepet egyáltalán nem játszó von Braunhoz.

 

Sőt, a szerző, Peter Goodchild szerint ha már sci-fi filmeknél tartunk, a legtalálóbb hasonlat a sötét nagyúr, Darth Vader figurája a Csillagok Háborúja-ciklusból. Hiszen Teller alapjában véve liberális volt, a szabadságjogok tisztelője, akiről mi, magyarok azt is tudjuk, hogy Erdélyben magyarként, Magyarországon zsidóként üldözték. "A kérdés csak az: mi történt vele? Miért vált az egykor jómodorú Teller rideg héjává?" - kérdi az angol baloldali lap recenzense.

A mélylélektan hívei bizonyára a túlgondoskodó anyára vezetnék vissza Teller színeváltozását, aki csak úgy engedte fiát a többi gyerekkel úszni, hogy közben derekánál fogva, biztonsági övön lógatta a vízbe. Ez azonban aligha ad magyarázatot a felnőtt Teller "megalomániás" viselkedésére - bírálja a Guardian Goodchild "amúgy korrekt" könyvét.

Az angol lap szerint a hidrogénbomba-projekt egykori munkatársa, Marshall Rosenbluth járt legközelebb az igazsághoz, aki Tellert afféle "modern Coriolanusként" jellemezte. A tudóst a hidrogénbomba kifejlesztéséért eleinte nemzeti hősként ünnepelte Amerika, 1957-ben a Time magazin címlapjára is felkerült. Később viszont a sajtó és a nyilvánosság úgyszólván "ejtette", amire Teller azzal reagált, hogy "beállt az ellenséghez, vagyis a hadsereghez". "A párhuzam elég pontos, és bizonyos szempontból elég tragikus" - szólaltatja meg a lap Rosenbluth-t.

A könyv összességében elsőrangú és alapos munka, írja a Guardian cikke, és adekvát kontextusban tárgyalja főszereplőjét. Teller csakugyan háborús uszító volt - írja a lap, - de hát azok voltak a szovjetek is. A Guardian szerint a szerző elismerően ír Teller intellektuális képességeiről csakúgy, mint őszinteségéről saját magával szemben. A baloldali lap ugyanakkor szemére hányja Goodchildnak, hogy nem fogalmaz elég keményen, amikor "a groteszk és a megszállott szavak használata találóbb volna".

A Guardian recenzense ezzel zárja a könyvismertetőt: "Nem tudok nem egyetérteni a Nobel-díjas fizikussal, Isidor Rabival, Teller egykori barátjával, aki később megutálta a tudóst, és aki szerint 'a világ jobb lett volna Teller nélkül'. Nem valami kedves sírfelirat, de az életrajz elolvasása után elég pontosnak tűnik."

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Jobb lett volna a világ Teller nélkül

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra