Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

A négyszer újraválasztott elnök: 125 éve született Franklin Delano Roosevelt

2007. január 30. 15:00

<

Amerika a világháborúban

A gazdaság fellendült, Roosevelt programját mégis támadták jobbról-balról. Ekkor az elnök törvényt hozatott a társadalombiztosítás bővítéséről s a befektetők védelméről, öregségi nyugdíjat és munkanélküli segélyt vezetett be. 1936-ban nagy fölénnyel választották újra, ezután családi pótlékot, új bank- és adótörvényt vezetett be, lakásépítésekbe kezdett, kiépült a jóléti állam.

Az 1930-as évek végén azonban elnöki tevékenységében egyre nagyobb súlyt kapott a külpolitika. Az Egyesült Államok 1933-ban elismerte a Szovjetuniót, számos nemzetközi kereskedelmi szerződést kötött, s javította viszonyát Latin-Amerika államaival. Nemzetét próbálta távoltartani a háborútól, de Japán 1937-es, Kína elleni támadása után a japán-amerikai viszony megromlott. 1939-ben, a II. világháború kitörésekor módosíttatta a semlegességi törvényt, mely lehetővé tette a fegyverexportot Angliába, ezért erősen támadták az izolacionisták.

1940-ben harmadszor is elnök lett, a választások után szinte azonnal elfogadtatta a kölcsönbérleti törvényt, amely pénzügyi segítséget kínált Anglia fegyvervásárlásaihoz, a német tengeralattjárók ezután már amerikai hajókat is támadtak. 1941 augusztusában Churchill brit kormányfővel aláírta a háború utáni rendezés alapelveit kimondó Atlanti Chartát, az antifasiszta koalícióhoz a Szovjetunió is csatlakozott. 1941. december 7-én Japán megtámadta a Pearl Harbor-i amerikai támaszpontot, másnap az Egyesült Államok hadat üzent, majd Német- és Olaszországgal is hadiállapotba került.

Roosevelt a szövetségesek együttműködését s egy későbbi békerendszer megtervezését szorgalmazta, a célt a győzelmen túl egy igazságos, békés világrend kialakításában látta. 1943. januárban Casablancában Churchill-lel kimondták: a tengelyhatalmaktól csak feltétel nélküli megadást fogadnak el. Roosevelt, Churchill és Sztálin 1943 novemberben Teheránban, 1945 februárban Jaltában találkozott, ahol Roosevelt igyekezett elérni, hogy a Szovjetunió támadja meg Japánt, ugyanakkor jóváhagyta a háború utáni befolyási övezeteket, szabad kezet biztosítva Kelet-Európában a Szovjetuniónak.

1944-ben ismét megnyerte az elnökválasztást, de már csak hónapjai voltak hátra. Roosevelt abban bízott, hogy az új világszervezet, az ENSZ fogja fenntartani a világbékét. Négy héttel a német kapituláció előtt, 1945. április 12-én halt meg.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

A négyszer újraválasztott elnök: 125 éve született Franklin Delano Roosevelt

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra