Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Rabbi 007: a tóramentő ügynök

2005. április 13. 11:07

Menachem Youlus rabbi egy zsúfolt washingtoni könyvesbolt mélyéről világméretű örökségvédelmi hálózatot mozgat.

<

A nevem Youlus, Menachem Youlus

Az elmúlt 19 évben Youlus 435 Kelet-Európában és a volt Szovjetunió területén talált tórát gyűjtött össze és állíttatott helyre. Volt, amelyik elhagyott templomból került elő, másokat régi házak pincéje rejtett. Ha kellett, régiségkereskedőtől vásárolta fel a tekercseket, vagy magánemberek otthonából szállította biztos helyre őket. Mikor ezek az országok még kommunista uralom alatt álltak, gyakran úgy kellett átcsempésznie a szent iratokat a határokon.


"Youlus rabbi valóságos zsidó James Bond" - nyilatkozta Moshe D. Shualy, egy olyan baltimore-i zsinagóga rabbija, amelyben két, Youlus által megmentett tekercs is biztos otthonra lelt. Youlus először megpróbálja felderíteni a tóra eredeti tulajdonosát vagy annak leszármazottját. Ha ez nem sikerül, megszerzi a tekercset, és washingtoni műhelyében, szakértők segítségével helyreállíttatja a szent iratokat. Ha teljesen helyre lehet hozni, akkor akkor a világ valamely zsinagógájába kerül, és újra használatba veszik. Ha nem, holokauszt-emléktárgy válik belőle.


Menachem Youlus rabbi egy washingtoni zsinagógának ajándékoz egy Lengyelországból származó, helyreállított tórát

"Vannak tóráim, amiken csizmatalpak nyomai láthatók, mások vérfoltosak, cigarettával vagy puskaszuronnyal lyuggatottak. A nácik a tóra megszentségtelenítésében a zsidók megalázásának egyik legfontosabb szimbolikus eszközét látták" - mondja a ma 43 éves Youlus. Egy tóra elkészülte pedig rendkívül hosszú és fáradságos munka eredménye. Kézzel, lúdtollal írják az előzőleg gondosan előkészített pergamenre; a tinta gubacs, rézszulfát, gumiarábikum és víz speciális keveréke. Az irat mind a 304 805 betűjének tökéletesnek kell lennie.

 

Az összetaposott tóra, melyet Youlus szinte minden cikkben megemlít, Magyarországról, közelebbről Derecskéről származik. A községben 1500 fős zsidó közösség élt, mely hét tórát őrzött. A hétből öt teljesen megsemmisült, egy annyira megrongálódott, hogy nem lehetett helyreállítani, egyet viszont sikerült megmenteni, s most egy baltimore-i zsinagógában használják.


Youlus éveken át csak az apjával közösen működtetett könyvesbolt nyereségéből fedezte utazásait és örökségvédelmi munkáját. Mára sikerült egy non-profit szervezetet (Save A Torah) létrehoznia, amely ügynökhálózat segítségével deríti fel a Kelet-Európában rejtőző, veszélyben lévő tórákat. A szervezet szerint egy tóra értéke 10 000 dollár körül van, rendbe hozása és elszállítása újabb 10 000 dollárba kerül. Nap mint nap újabb és újabb digitális képek érkeznek Youlus e-mailjére az előkerült kelet-európai tórákról. A rabbi gyakran már a betűírásról, a pergamenről vagy a tintáról képes megállapítani, melyik országból származik a tekercs.


"Becslésem szerint még 2400-2500 olyan tóra rejtőzhet Európában, amelyet meg tudnánk menteni, ha pénzt tudnánk keríteni felkutatásukra és megvásárlásukra" - mondta Youlus. Arról konkrét tudomása van, hogy Lviv (Lvov) városában egy régiségkereskedőnél 70 tóratekercs van. Csakhogy a tulaj felszabdalja és festőknek árulja őket, mert a hátoldaluk üres.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Rabbi 007: a tóramentő ügynök

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra