Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Mona Lisa meggörbült

2004. április 27. 02:17

Romlik Leonardo Da Vinci mesterművének, a Mona Lisának az állapota - jelentették be a párizsi Louvre múzeum illetékesei. A múzeum ezért arra készül, hogy újra alaposan megvizsgálja a képet.

<

A legnagyobb gondot az jelenti, hogy a restaurátorok legutóbbi vizsgálata óta meggörbült az a nyárfalemez, amelyre a mester a képet festette. A Mona Lisát egy-két évente szokták alaposabban megvizsgálni. Mint a Louvre nyilatkozata fogalmaz, a festmény állapota `bizonyos aggodalomra ad okot`. A festmény utoljára az 1950-es években esett át komolyabb állagmegóváson, ekkor a rárakódott szennyeződéstől tisztították meg.

A kutatást a Francia Múzeumok Kutatási és Restaurációs Központja fogja végezni. A szakemberek még többet akarnak megtudni arról, hogy milyen anyagokból áll a festmény, és hogy a klimatikus változások milyen hatással vannak ezekre az anyagokra.

A képet a vizsgálat idejére sem kell elvinni a múzeumból, a Louvre évi hatmillió látogatójának nagy örömére ugyanott fog a vizsgálat alatt is függeni, mint eddig. A festmény jelenleg külön falon van elhelyezve, de jövőre - a Louvre ígérete szerint - külön szobát kap majd.

A szakértők szerint Leonardo 1505 táján kezdhette meg a munkát a Mona Lisán, és évekig dolgozott rajta. Még senkinek sem sikerült egyértelműen azonosítania a rejtelmes mosolyú modellt. Mona Lisa kalandos utat járt be, valóságos csoda, hogy túlélte a rá leselkedő viszontagságokat. 1911-ben például egy olasz szobafestő azzal a céllal lopta el, hogy visszajuttassa Olaszországba. A kép csak két évvel később került elő. A második világháború alatt pedig a francia hatóságok kisvárosokban bújtatták a Mona Lisát, nehogy a németek kezére kerüljön - szól az AP hírügynökség tudósítása.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Mona Lisa meggörbült

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra