Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Szülei holttestének exhumálását követeli Ceausescu lánya

2005. március 23. 10:42

Szülei holttestének exhumálását követeli az egykori román diktátor, Nicolae Ceausescu lánya, aki így akar megbizonyosodni arról, hogy valóban ők nyugszanak-e a bukaresti temetőben - áll a Klubrádió internetes portáljának hírében.

<

A cikk szerint a romániai tájékoztatási eszközök ezekben a napokban szenzációs témaként foglalkoztak azzal, hogy Zoe Ceausescu, Elena és Nicolae Ceausescu lánya szülei kihantolását követeli, mert úgy véli, nem ők nyugszanak a bukaresti sírokban. A cikkből az is kiderül: az ötvennégy esztendős Zoe beperelte a honvédelmi minisztériumot és a bukaresti temetőket működtető vállalatot annak érdekében, hogy exhumáltathassa szülei holttestét. A nő ugyanis meg van győződve arról, hogy nem abba a sírba kerültek a szülei, amelyiknél december közepén a ceausescui `aranykor` iránt nosztalgiázók rendszeresen összegyűlnek megemlékezni a kivégzett diktátor-házaspárról. Zoe igazságügyi orvosszakértői vizsgálatot is el akar végeztetni a megbuktatásuk után feltűnő gyorsasággal halálra ítélt és kivégzett diktátor-házaspáron - olvasható a Klubrádió írásában, amelyből kiderül az is, hogy a per első tárgyalását április elsejére tűzte ki a bukaresti, hatodik kerületi bíróság.

 

A fővárosi temetkezési vállalat vezetője a cikk szerint elismerte, hogy a hölgynek joga van a holttestek kiemelését kérni, mert ilyesmire leghamarabb a temetés után hét évvel adható ki engedély. Márpedig ez a határidő régóta lejárt. Elena és Nicolae Ceausescut 1989. december 25-én végezte ki egy katonai rögtönítélő bíróság a főváros közelében lévő Targovistén. Mind a mai napig nem tisztázottak a kivégzés és az eltemetés körülményeinek a részletei, valóságos "legendakör" alakult ki e témában. A Klubrádió cikke emlékeztet: a Ion Iliescu volt államfő körül csoportosuló egykori Nemzeti Megmentési Front (FSN) vezetői 1990 április 22-ig nem engedték adásba a perről és a kivégzésről készült amatőr videófelvétel vágatlan eredetijét. A sortűz után eredetileg egy alezredes és egy ezredes neve alatt temették el a Ceausescu-házaspárt Bukarestben, mégpedig a Ghencea temetőben.

 

A cikkben idézett Jurnalul National című román politikai bulvárlap ez ügyben megszólaltatta Gelu Voican Voiculescut, 1989 decemberének és a későbbi eseményeknek egyik legbizarrabb figuráját, Iliescu bizalmasát. Ugyanitt elmondja visszamelékezéseit Victor Stanculescu tábornok, a hadsereg akkori parancsnoka is. E két ember elmeséléseiből az látszik kiderülni, hogy a hullákat akkor gyakorlatilag elcserélték. A kivégzés után az új hatalom pár órán keresztül egyszerűen nem tudta, pontosan ki kinek adta át a holttesteket. December 25-én este a Ghencea stadionnál a tábornok nem találta a Targovistéből helikopterrel átszállított hullákat. Állítása szerint a stadion melletti laktanyában, 26-án hajnalban találták meg a helikopterből kipakolt, katonai sátorlapba csomagolt holttesteket. Innen a katonai kórházba szállították azokat, ahol lemosták, a temetésre előkészítették, majd hűtőkamrába helyezték. Voiculescu állítása szerint a Ceasusescuk eltemetésére csak 30-án került sor.

 

A visszaemlékező azt is tudni véli, hogy a temetői jegyzőkönyvbe nem a diktátorpár valódi neve került, az illetékesek így akarták elejét venni annak, hogy a tömeg ne ássa ki, és ne gyalázza meg a hullákat. A két új sírt különben nem is tüntették fel a temető helyrajzi számai között. Zoe tehát feketén-fehéren meg akar bizonyosodni arról, hogy szülei vannak-e valóban az említett sírban. Ha igen, akkor gondoskodni szeretne arról, hogy a keresztény szertartás szerint helyezze őket újra - immár valóban végső - nyugalomra.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Szülei holttestének exhumálását követeli Ceausescu lánya

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra