Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Nem Napóleon a legnagyobb francia

2005. március 18. 11:44

Az angolok, a németek és a hollandok után a franciák is összeállították történelmi nagyjaik toplistáját. És rögtön meg is lepődtek rajta.

<

Egyetlen élő személy a Top 10-ben

Még Napóleon sem szerepel azon a tízes listán, melyet a franciák legnagyobb történelmi személyiségeikből állítottak össze, s melyből az elkövetkező hópok során - egy tévéműsor keretében - kiválasztják minden idők legnagyobb franciáját. A 10 nevet ábécésorrendben, a felsőházból közvetített élő adásban ismertették a franciákkal hétfőn. A France 2 állami csatorna mostantól fogva félórás összeállításokat sugároz a tízekről, melyekben ismert személyiségek érvelnek majd egy-egy jelölt mellett.


Akik bekerültek a Top 10-be: Cousteau kapitány, Pierre abbé, Marie Curie és Bourvil

Talán az egyesülési folyamatnak is szerepe lehet abban, hogy az utóbbi időben divattá vált az európai nemzetek körében - tévéműsorral egybekötött szavazás útján - történelmi múltjuk nagyjainak "toplistázása". Az érdekesebb esetekről mi is rögtön beszámoltunk. A sort Nagy-Britannia kezdte, melynek polgárai a háborús miniszterelnököt, Winston Churchillt választották a történelem legnagyobb britjének. Ezt a szavazást nem sokkal követte a legnagyobb fekete brit megválasztása, amelyben Mary Seacole, a krími háború ápolónője végzett az élen.

 

Ki legyen a legnagyobb magyar?
Úgy gondolja, Stefi gróf után is van élet, és Kossuth is tán elhamarkodottan nyilatkozott? Javasoljon Ön 10 személyt, akiket szívesen látna a legnagyobb magyarok listáján!
Hírt adtunk a hollandiai szavazásról is, melyet a voksok újraszámlálása után Orániai Vilmos herceg nyert meg - orrhosszal Pim Fortuyn, nem sokkal azelőtt meggyilkolt politikus előtt. A legnagyobb meglepetést a hollandok számára mégis az okozta, hogy Anna Frankra nem lehetett szavazni, hiszen a holokauszt áldozatává vált lány nem volt holland állampolgár. A téma csakhamar szóba került a holland parlamentben is, és egy politikai-társadalmi vita után a holland politikusok úgy döntöttek: Anna Frank posztumusz sem kap állampolgárságot.


A franciák nem tagadják, hogy a nagy sikerű BBC-sorozattól kaptak kedvet a "le plus grand français de tous les temps" (minden idők legnagyobb franciája) megválasztásához. Az első száz jelöltet véletlenszerűen állították össze a szerkesztők, ezek közül pedig országos szavazással választották ki a legnépszerűbb tízet. Utóbbiakról a France 2 csatorna az elkövetkező hónapokban dokumentumfilm-sorozatot sugároz, a nézők pedig telefonon, sms-ben és e-mailen szavazhatnak a legnagyobb franciára.


Már az eredeti, százas lista is okozott néhány meglepetést a nemzeti önképükre és demokratikus hagyományukra oly büszke franciáknak. Az "égalité" hazájában ugyanis mindössze 10 nőnek sikerült beverekednie magát a Top 100-ba - igaz ugyan, hogy közülük kettő, Edith Piaf és - az amúgy lengyel származású - Marie Curie rögtön a Top 10-ben kötött ki. A százas listának majdnem egyharmadát (32 személy) kortárs, élő személyek teszik ki.


És akik kimaradtak: Nagy Károly, Catherine Deneuve, Arthur Rimbaud és Pierre-Auguste Renoir
Lássuk hát a furcsaságokat! Napóleon, egy évszázad legrettegettebb franciája a 16. helyen végzett. Az egyetlen politikus, aki befért a Top 10-be, Charles de Gaulle volt. Kortárs politikus mindössze a 42. helyig vitte, Jacques Chirac személyében. Néhány jelentősebb történelmi személy a következő helyezéseket kapta: Nagy Károly (22), Francois Mitterrand (24), Jeanne d'Arc (31), XIV. Lajos (50), Robespierre (72).


A Top 10-be egyetlen élő személy került: a 92 éves Pierre abbé, a jezsuita szerzetes, aki évtizedek óta rengeteget dolgozik a hajléktalanokért, és rendszeresen a népszerűségi listák élmezőnyében szerepel.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Nem Napóleon a legnagyobb francia

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra