Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Megnyílt a jeruzsálemi Jad Vasem új történeti múzeuma

2005. március 17. 10:09

Több mint 30 ország vezetőinek jelenlétében nyitotta meg a jeruzsálemi Jad Vasem új Holokauszt-múzeumát Móse Kacav izraeli államfő.

<


A Móse Szafdie által tervezett új múzeum, amelynek megépítése 43 millió euróba került, egy hosszan elnyúló, háromszög keresztmetszetű folyosóra van felfűzve, amelyet mintegy "átfúrtak" a Jad Vasem területén található Emlékezés hegyén. A nagyobbrészt föld alatt húzódó építmény látványában a szürke cement és az üveg uralkodik. Az elődjével ellentétben fényesen kivilágított építmény jobbról és balról felváltva nyíló termekre oszlik, amelyek kiállítási anyaga az európai zsidóság megsemmisítésének egymást követő szakaszait mutatja be. Az itt lévő létesítmény egy művészeti múzeumot és egy oktató központot is magába foglal.

Hatvan évvel azután, hogy a II. világháborúban közel 6 millió zsidót semmisítettek meg Európában, Avner Salab, a Jad Vasem igazgatótanácsának elnöke az áldozatok és bűnösök egyéni sorsának bemutatását és a holokauszt-oktatásás elősegítését tekinti a legkorszerűbb audiovizuális eszközökkel felszerelt múzeum fő céljának. Ez utóbbinak döntő jelentőséget tulajdonítanak, tekintettel az antiszemitizmus világszerte tapasztalt erősödésére, s az utóbbi időben fokozódó érdeklődésre, amely az iránt mutatkozik, hogyan lehet átadni a holokauszt borzalmas tapasztalatait a következő nemzedékeknek, miközben egyre kevesebben élnek már a túlélők közül.

A múzeum ünnepélyes megnyitóján jelen volt Ariel Saron kormányfő, Kofi Annan ENSZ-főtitkár, Joschka Fischer német külügyminiszter, Lengyelország és Svájc elnöke, Franciaország, Hollandia, Olaszország és Svédország miniszterelnöke. Magyarországot az eseményen Kovács Kálmán hírközlési és informatikai miniszter képviselte.

(Múlt-kor / MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Megnyílt a jeruzsálemi Jad Vasem új történeti múzeuma

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra