Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Sára Sándor filmjének ősbemutatója a Terror Házában

2005. március 11. 12:55

Sára Sándor Nehézsorsúak című interjúsorozatának ősbemutatóját ma tartják a budapesti Terror Háza Múzeumban; a 14 részes dokumentumfilmben az egykori szovjet kényszermunkatáborokat megjárt túlélők vallanak sorsukról.

<

A II. világháború után kényszermunkára hurcolt magyarokról február 25-én, a kommunizmus áldozatainak emléknapján nyílt időszaki kiállítás Magyar tragédia, 1945 - Jaj a legyőzötteknek! Rabszolgasorsa kényszerítve címmel az Andrássy úti intézményben. A tárlaton - amelyet Mádl Ferenc államfő nyitott meg - egyebek között az a dokumentumgyűjtemény látható, amelyet írott visszaemlékezésekből és túlélőkkel készített beszélgetésekből állított össze a múzeum.

 

A világháború után szovjet fogságba került 700 ezer magyar állampolgárról a Terror Háza rendezvénysorozattal emlékezik meg. Ennek része Sára Sándor interjúsorozata, amelynek epizódjaiban a túlélők elmesélik: hogyan szakították ki őket a mindennapjaikból, miként változott meg egy perc alatt az életük, és hogyan kényszerítették őket rabszolgamunkára egy idegen országban. "A megélt rettegés, a kiszolgáltatottság, a Gulag pokla rémálmaikban újból és újból visszatér" - olvasható a múzeum ismertetőjében.

 

(MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Sára Sándor filmjének ősbemutatója a Terror Házában

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra