Múlt-kor.hu

Dante-kódex hasonmás kiadására készülnek Szegeden

2005. március 10. 09:58

A világ egyik legrégebbi Dante-kódexét kívánja közös, hasonmás kiadásban megjelentetni a szegedi és a veronai egyetem - közölte a szegedi Olasz Kulturális Központ vezetője az MTI-vel.

Forrás: Szegedi Egyetem
"A reprezentatív, 94 miniatúrával, rajzokkal és iniciálékkal díszített kódex a költő halála után egy-két évtizeddel, az 1330-as vagy 1340-es években keletkezett" - mondta Pál József, a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) olasz tanszékének vezetője. A kötet az Isteni színjáték szinte teljes szövegét tartalmazza, néhol velencei dialektusban. Külön érdekesség, hogy a kódex néhány évtizeddel korábban készült, mint az az öt, Boccaccio felügyelte kötet, amely az Isteni Színjáték mai kiadásainak alapját képezi - közölte a professzor.

 

Szakértői vélemények szerint az egyetlen példányban fennmaradt kódex Nagy Lajos király tulajdonában volt, majd több Corvinával együtt a törökök Konstantinápolyba szállították, ahonnét 1877-ben került ismét Magyarországra. A könyv most a budapesti Egyetemi Könyvtár tulajdonában van - mondta Pál József. A két egyetem szakemberei készítik elő a kódex fakszimile kiadását, amelyhez tanulmányok kapcsolódnak a kötet történetéről, Giotto korának festészetéről, nyelvészeti kérdésekről és Dante magyarországi hatásáról - ismertette terveket a kulturális központ vezetője.

 

A hasonmás kiadás várhatóan a jövő évben jelenik meg. A kódex kiadói jogait az SZTE Bölcsészettudományi Kara vásárolta meg, a kiadás költségeit a veronai egyetem fedezi egy helyi bankkonzorcium támogatásával - mondta a professzor. Pál József emlékeztetett arra, hogy a két egyetem jogi karának együttműködésével öt évvel ezelőtt az Aranybulla hasonmás kiadása jelent meg.

 

(MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Dante-kódex hasonmás kiadására készülnek Szegeden

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2022. nyár: Mesebeli menyegzők

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra