Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Visszaviszik Egyiptomba az elátkozott szkarabeuszt

2005. március 9. 10:11

Az egyiptomi kulturális minisztérriumhoz fordult egy dél-afrikai asszony azzal a kéréssel, hogy szabadítsák meg egy Tutanhamon fáraó sírjából származó, szerinte elátkozott szkarabeusztól. Az egyiptomi média szerint a régiségekért felelős kairói hivatal küldöttséget meneszt Dél-Afrikába azzal a megbízással, hogy hozza vissza Egyiptomba a kőből faragott kis bogarat.

<

Az ókori egyiptomiak szentként tisztelték a szkarabeuszokat, és a folytonos megújulás szimbolumának tekintették őket. Gyakran nemesfémből, kőből, vagy fajanszból formálták meg ezeket az kis állatokat, és általában amulettként használták őket. Tutanhamon fáraó (XVIII. dinasztia, egyiptomi újbirodalom) Kr.e. 1347 és 1339 között uralkodott. Midössze 18 évet élt. Howard Carter (1873-1939) brit régész 1922-ben érintetlen állapotban talált sírjára a Királyok Völgyében.

 

Az átok kezdete:
Carter és a múmia

A kairói lapok részleteket idéztek a szerencsétlen dél-afrikai nő leveléből. Azt írta, hogy a szakarabeuszt a fáraó sírjának felnyitásakor egy munkás ellopta. Később egy tengerész Egyiptomban szerencsejátékon elnyerte, és Dél-Afrikában élő lányának ajándékozta a kőből faragott bogarat. Lánya 21 éves korában leukémiában meghalt. A tengerész felesége az ó-egyiptomi műtárgyat odaajándékozta jelenlegi tulajdonosának, akinek lánya röviddel azután ugyancsak leukémiában hunyt el.

 

Miután ez a dél-afrikai asszony hallott a "fáraó átkával kapcsolatban" elterjedt legendáról, elhatározta, hogy eladja a szkarabeuszt. Egy nappal azelőtt azonban, hogy átadta volna az érdeklődőnek, hirtelen meghalt a férje. Ekkor úgy döntött, hogy visszaküldi Egyiptomba a balsorsot hozó műtárgyat. .

 

A "fáraó átkáról" szóló legenda azután terjedt el, hogy röviddel a fáraó sírjának feltárása után többen meghaltak azok közül, akik részt vettek a feltárásban. Egyes vélekedések szerint váratlan halálukat a sírban talált penészgombák egyike okozhatta.

 

(Panoráma)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Visszaviszik Egyiptomba az elátkozott szkarabeuszt

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra