Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

A Guggenheimek remekművei Rómában

2005. március 7. 11:15

A híres műgyűjtő dinasztia, a Guggenheim-család különböző múzeumaiban lévő remekművekből nyílt csütörtökön kiállítás Rómában, a Quirinale-palota egykori lovardájának előkelő környezetében.

<

A Renoirtól Warholig tartó nagy gyűjtés alcímmel látható anyag az elmúlt több mint egy évszázad úttörő irányzatait mutatja be a New York-i, a bilbaói és a velencei Guggenheim-múzeumokból válogatott képekkel, olyan alkotók 85 művével, mint Cézanne, Renoir, Monet, majd Léger, Klee, Miro, Picasso, Kandinsky, Chagall, Pollock, Lichtenstein, Dali, Warhol és mások.

 

Részlet a kiállításból

 

Salomon Guggenheim, a dúsgazdag iparmágnás, bányabáró és unokahúga, Peggy Guggenheim a 20. századi avantgárd festők nagy mecénásai és gyűjtői voltak. Salomon és felesége, Irene Rotschild a század elején kezdték vásárolni Picasso és más avantgárd festők műveit, és 1963-ban adományozták a kollekciót az általuk létrehozott alapítványnak. A Salomon által építtetett és 1959-ben felavatott híres New York-i múzeum tervezője Frank Llloyd Wright volt. Unokahúga, Peggy a párizsi művészvilágban élt a második világháború előtt és Marcel Duchamp tanácsait követve vásárolt számos képet az akkor még alig ismert művészektől, majd az Egyesült Államokba visszatérve galériát nyitott, ahol Pollock és Rothko műveit tette divatossá, végül Velencében, a Canal Grande egyik palotájában rendezte be saját állandó gyűjteményét.

 

A római kiállítás a műgyűjtés izgalmas krónikája, és egyben a 20. század mára klasszikussá vált avantgárd művészetének látványos bemutatója. A Guggenheim-parádé június 5-ig tekinthető meg az Örök Városban.

 

(Panoráma)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

A Guggenheimek remekművei Rómában

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra