Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Kutathatók a snagovi dokumentumok

2005. március 2. 09:31

Kutathatók azok a dokumentumok, amelyet Nagy Imre miniszterelnök, valamint a vele a romániai snagovi száműzetésbe küldött csoport tagjai életéről készítettek.

<

A nyáron kereste meg Tóth András politikai államtitkár azzal, hogy a román titkosszolgálatok irattára jelezte: kész Magyarország számára átadni közel félszáz dossziét tartalmazó mikrofilm-anyagot - mondta Gecsényi Lajos, aki a Nagy Imre Társaság budapesti szervezetének meghívására látogatott el az 1956-os forradalom miniszterelnökének emlékházába. Közölte: a román titkosszolgálat irattárából származó dokumentumokat, mintegy 10-11 ezer mikrofilmfelvételt az államtitkárral történt megállapodás értelmében a Miniszterelnöki Hivatal az Országos Levéltárban helyezte el még a múlt évben. A dokumentumok egy része ugyan már nem ismeretlen a kutatók előtt, azt részben fel is használták, de ilyen teljes körűen még nem állt rendelkezésre.

 

Csoportkép a snagovi
tartózkodásról,
1956. november-december

Emlékeztetett arra, Románia részéről az ügyben az első hivatalos gesztus az volt, amikor Adrian Nastase kormányfő 2002 őszén Medgyessy Péter miniszterelnöknek átadta az első Nagy Imre-dossziét. A zömmel 1956 november és 1957 január között készült dokumentumok jelentős része Nagy Imre feljegyzéseit, elemzéseit tartalmazza, de egyben valamennyi fogva tartott munkatársának anyagait is rögzítette. A dokumentumok között magán-, és politikai levelek, lehallgatási feljegyzések is vannak. "A kör (...) teljes", de nem kizárt, hogy vannak még "csatlakozó dokumentumok" - mondta a szakember.

 

Elhangzott: nemrég Romániában, már megjelent egy összeállítás, ami ugyancsak a Nagy Imre-csoport snagovi tartózkodásának dokumentumait dolgozta fel román nyelven. Vásárhelyi Mária történész a megbeszélésen azt sérelmezte, hogy nagyapjának, aki a Nagy Imre-csoport tagja volt, magánlevelezését nem a családnak adták át, hanem a feljegyzések a levéltárba kerültek. Közölte, nem tartja megnyugtatónak ezt a megoldást. "Mi véd meg bennünket attól, hogy ezeket a dokumentumokat adott esetben ellenünkre használják fel?" - vetette fel.

 

(MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Kutathatók a snagovi dokumentumok

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra