Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Trója aranykincse Moszkvában marad

2005. március 9. 11:48

<

Hadizsákmány vagy fosztogatás: a sárospataki könyvtár sorsa

Németországon kívül több ország - köztük Magyarország - kéri Moszkvától az értéktárgyai visszajuttatását, melyek - szerintük - törvénytelenül kerültek Oroszországba. Az egyik legfontosabb magyar követelés a 134 kötetes, immár a hadizsákmány szimbólumává vált sárospataki református kollégiumi könyvtár, melynek visszaadásáról nemrég egyezett meg Moszkvában a magyar miniszterelnök és az orosz elnök. A másik jelentős kincs, a Hatvany-gyűjtemény sorsa ezen a tárgyaláson nem került szóba.


Hadizsákmány a Múlt-koron
Hazatérnek az etióp kegytárgyak Angliából

Brit múzeumok rabolt műkincsei a neten
Ukrajna visszaadja a holland hadizsákmányt
A spanyolok visszaadnák az orosz hadizsákmányt
Egy 2000-ben elfogadott orosz törvény különbséget tesz tiszti parancs nélküli illegális fosztogatás és jogos jóvátétel között - utóbbit a Nagy Honvédő Háború alatt elszenvedett 27 milliós szovjet emberveszteség, a 100 elpusztított múzeum és a romba döntött városok sora igazolja.


Priamosz király kincsét - ahogy akkoriban tévesen elnevezték - Heinrich Schliemann német amatőr régész ásta ki a történelmi Trójánál 1873-ban, majd a leleteket Berlinbe szállíttatta. Schliemann meg volt győződve róla, hogy a kincsek Priamosz királyé, a Homérosz Íliászában szereplő Trója uralkodójáé voltak. A mai Törökország északnyugati részén feltárt aranykincsről azonban később bebizonyították, hogy a bronzkorból, a kb. i. e. 2500 körüli időszakból származik, tehát jóval a homéroszi kor előtt keletkezett.


A náci Németország felett aratott győzelem 60. évfordulója kapcsán ismét előtérbe kerültek az elkobzott javak feletti viták. A műtárgyak, melyek között felbecsülhetetlen értékű kincsek is vannak, nagyrészt a közönség elől elzárva, állami múzeumok raktáraiban hevernek évtizedek óta.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Trója aranykincse Moszkvában marad

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra