Múlt-kor.hu

A Nazca-vonalak elődei

A Nazca-vonalak elődei

2005. március 3. 10:36

A híres nazcai, emberi és állati figurákat megjelenítő óriási sziklarajzoknál régebbieket fedeztek fel a Peru déli részén fekvő Palpában a kutatók.

Isla Cuadrado régész elmondta a lapnak, hogy a közelmúltban feltárt rajzok a i.e. 600 és 1000 közötti Paraca kultúra idején keletkeztek, annak késői fejlődési szakaszában. A mintegy félszáz kőbe vésett rajz közül egyesek 14-20 méteres nagyságúak, embereket (királyi család), állatokat (madarak, majmok, ragadozók) és istenségeket ábrázolnak.

 

Forrás: EPA

 

A C-14 izotóppal végrehajtott mérések szerint a paracák jóval a nazcák előtt vésték kőbe óriási alakzataikat, geoglifáikat. A tudósok hat éve kutatják a Limától 325 kilométerre délre lévő térséget. A nazcai óriás rajzolatok Peru egyik legfőbb idegenforgalmi nevezetességét képezik, a 450 négyzetkilométeres terület, amelyen találhatók, 1994 óta az UNESCO világörökség-listáján szerepel.

 

Az őslakosok által a sivatagos fennsíkba vésett rejtélyes Nazca-vonalak nem csupán művészi alkotások, hanem sokak feltevése szerint gyakorlati célokat szolgálhattak, például legalábbis egy részük föld alatti víztartalékok helyét jelölte meg. A Nazca-vonalakat a Peru délnyugati részén levő sivatagos területen a mintegy 15002000 éve, az inka hódítást megelőzően i.e. 100 és i.sz. 600 között ott virágzó Nazca-kultúra népessége hozta létre.

 

(MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

A Nazca-vonalak elődei

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2020. ősz: Hiúságunk története

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra