Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Több száz amerikai a szovjet gulágon

2005. március 2. 10:57

Több száz amerikai katona raboskodhatott a hidegháború idején szovjet munkatáborokban - olvasható egy most megjelent Pentagon-jelentésben.

<

A hadifoglyok és bevetés során eltűnt katonák sorsával foglalkozó, közös amerikai-orosz bizottság egyelőre megerősítetlen értesülések ügyében nyomoz, melyek szerint amerikai és brit katonák is raboskodtak a gulágon.


"A gulágokon százas nagyságrendben tarthattak fogva a hidegháború és a koreai háború idején amerikai katonákat" - állítja Norman Kass, a közös bizottság amerikai szekciójának főtitkára. Kass és csapata több mint egy évtizede kutatja a gulágra került amerikaiak sorsát, és több tucat beszámolót vizsgált már meg.


"Számos listánk van az eltűnt amerikai katonákról, amiket természetesen háborúnként rendszerezünk. Rendelkezünk a második világháborúból, a koreai és a vietnami háborúból és a hidegháború különböző konfliktusaiból származó listákkal" - mondta Kass a CNN-nek.


A múlt pénteken megjelent, 90 oldalas Pentagon-jelentés az ötödik változata az eltűnt katonák jegyzékének. Egy másik, ettől független Pentagon-jelentés szerint voltak amerikai polgári személyek, valamint amerikai és brit katonák, akik "nagy valószínűséggel" a szovjet munkatáborokban lelték halálukat.


"Azt persze tudjuk, hogy lehetetlen mind a több száz - ha értesüléseink pontosak, ennyi emberről lehet szó - eltűnt katona nyomára akadni. Mégis fontos a munkánk, hiszen egyrészt felfigyel rá az egész nemzet, másrészt azoknak is jól esik, akik ma szolgálják a hazát uniformisban" - mondta Kass.


Az egyik esetben, 2002-ben egy szibériai gulágban fogva tartott ember lánya mondta el a kutatóknak, hogy apja a fogságban találkozott egy Stanley Warner nevű rabbal. 1957-ben egy másik volt fogoly arról számolt be, hogy a táborban látott három amerikai katonát, akik közül az egyik Stanley Warnernek nevezte magát.


A Pentagon-jelentés megállapítja: hatalmas akadályt gördít a kutatás elé az, hogy az orosz kormány elzárkózik hírszerzési és biztonsági archívumainak megnyitásától. "Nem kis részt ez az oka, hogy mindeddig kevés igazi eredménnyel dicsekedhetünk" - tette hozzá Kass. Az amerikai védelmi minisztérium folyamatosan kéri a volt szovjet levéltárak megnyitását abban a reményben, hogy információk kerülhetnek elő az eltűnt személyekről is.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Több száz amerikai a szovjet gulágon

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra