Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Kiállítják a világ legrégibb csillagtérképét

2005. február 24. 11:45

A 32 cm átmérőjű, 2 kilogrammos, aranyberakásokkal díszített bronz­korong a jelenleg ismert legrégibb csillagtérkép. A nebrai korong legutóbb a halle-i állami őstörténeti múzeumban került kiállításra.

<

1999 júliusában két sírrabló találta meg a bronzkorongot a németországi Szász-Anhalt tartománybeli Nebra városka mellett. A leletet 32 ezer német márkáért adták el orgazdáknak, akiktől 2002-ben sikerült azt visszaszerezni. A korong hitelességéről legutóbb a 46 éves nő és 65 éves férfi orgazdák pere kapcsán bontakozott ki vita.

A régészek azóta azonosították a bronzkori lelőhelyet is, s kiderült, hogy a földépítmény az emberiség eddig ismert legrégebbi csillagvizsgálója.

A 3600 éves, 32 cm átmérőjű, 2 kilogrammos, aranyberakásokkal díszített bronz­korong a jelenleg ismert legrégibb csillagtérkép, melyen a Nap (vagy Telihold?), a fogyó Hold (vagy Napfogyatkozás?) és a Napbárka, valamint a Fiastyúk (Plejádok) csillagkép első tényleges ábrázolása található.

A lelet restaurálása két évig tartott, a nagyközönség 2004 októberétől láthatja először a hallei Tartományi Múzeumban, melyet német régészek mielőbb az UNESCO kulturális világörökség részeként szeretnének tudni.

Harald Meller német régész a csillagtérkép másolatával

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Kiállítják a világ legrégibb csillagtérképét

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra