Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

40 éve lőtték le Malcolm X-et

2005. február 21. 12:58

Az amerikai fekete polgárjogi harcost 1965. február 21-én egy harlemi gyűlésen, beszéde közben 13 revolverlövéssel gyilkolták meg.

<

Apja feketebőrű baptista lelkész volt, esküdt ellensége a feketék elleni faji megkülönböztetésnek, s az afro-amerikaiaknak az őshazába való visszatéréséért küzdött. Miután a család 1931-ben a Michigan állambeli Lansingba költözött, az apát fehérek megölték, házukat pedig felgyújtották. Az anya nyolc gyermekével Detroitba költözött, de az őt ért megpróbáltatások után idegklinikára került. Malcolm nevelőszülőknél és nevelőotthonokban nőtt fel.

 

1940-től az Iowa állambeli Mason Cityben járt iskolába, de nyolc év után abba kellett hagynia a tanulást. Bostonban alkalmi munkával tartotta fenn magát, majd New York négernegyedébe, a Harlembe költözött. Harcolt a második világháborúban, majd később a koreai háborúban. Vöröses haja miatt a bűnügyi jelentésekben "Nagy vörös"-ként, vagy "Detroit Red"-ként szerepelt. 1946-ban orgazdaság és rablás miatt 8-10 évi börtönre ítélték. A charlestoni börtönben megismerkedett Elijah Muhammaddal, "Az Iszlám Nemzet" nevű szervezet és a "Fekete Muzulmánok" nevű szekta vezetőjével, aki a fekete nacionalizmus radikális szárnyát képviselte.

 

1953-ban Malcolm X a detroiti mecset helyettes vezetője lett, majd nem sokkal később saját mecsetet alapított Philadelphiában. 1954-ben a harlemi mecset vezetésével bízták meg, amelyet rövid idő alatt a mozgalom központjává fejlesztett. Növekvő befolyása a mozgalom 1963-as kettészakadásához vezetett, mert a fehérekkel szembeni visszafogottabb magatartása kiváltotta a fekete radikálisok ellenállását.  

 

(MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

40 éve lőtték le Malcolm X-et

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra