Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Árpád-kori kolostor, ahol a Szent Pál ereklyét évszázadokig őrizték

2005. február 14. 12:14 Lukácsi Attila

<

A rejtélyes Bibliafordító remete és barlangja

A pálos rend tagja volt Báthory László is, akit azonban zavart a rendház vendégektől zajos élete, így a perjel engedélyével felköltözött a zárda melletti hegyen található barlangba. Húsz évet töltött itt 1437-57 között. A barlangban fordította le a Szentírást, és látta el magyar nyelvű magyarázattal. Az itt töltött idő alatt azonban egészsége megrendült, és a perjel hívására visszatért a kolostorba. Visszaköltözése után nem sokkal azonban szentmiseáldozat közben meghalt. A kolostorban helyezték örök nyugalomra a Szent István oltár előtti kriptában.

A barlang ma is megvan. A mai Kaán Károly kilátótól nem messze található, egy Tomola Nándor nevű műárus fedezte fel 1830-ban ismét. A kereskedő mindössze egy mécsessel barangolta be a kusza járatrendszert. Mindezt egy térképvázlaton meg is örökítette. Később a kor neves geológusa, Szabó József is leszállt a mélybe, és arról számolt be, hogy a barlang folytatását mesterséges eltömés zárja el, amely a kolostorral állhat összeköttetésben. Mindezt azonban az 1970-74 közötti alapos feltárás sem erősítette meg. A barlangnak eredetileg egy bejárata volt, ezt ma vasajtó zárja el. A feltáráshoz nyitottak még egy nyílást. A feltáró munkálatok során megtalálták a pálos kápolnát, a szerzetesi lakhelyet, és a lépcsősorokat, amelyek a közlekedést segítették. Gyönyörű cseppkőformái mellett gazdag őskori leletanyag került elő (többek között gyapjas orrszarvú, és gímszarvas csontvázak), de találtak benne Zsigmond, és Miksa korabeli ezüst érméket, Mária Terézia idejéből származó bronzpénzt is. A barlangot tehát a neolitikum, a rézkor, a bronzkor, és a középkor emberei is használták. Bányászat is folyt benne egykoron arany és ezüst reményében. Értékekben való gazdagsága, és veszélyessége miatt a barlang csak kutatók kíséretében látogatható.

Szomorú, hogy még egy emléktáblára sem futja mely a bejáratnál Báthory Lászlóra, a barlang névadójára emlékeztetné az arra tévedőt, pedig a szerzetes ennyit feltétlenül megérdemelne. Sőt magáról a barlangról sem készült ismertető, így a kirándulók többségének marad a találgatás, és a vasajtó tanácstalan nézegetése.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Árpád-kori kolostor, ahol a Szent Pál ereklyét évszázadokig őrizték

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra