Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Cunami - a gyilkos szökőár

2005. február 1. 10:58

December 26-a teljesen átlagos napnak indult Délkelet-Ázsia szigetekkel és félszigetekkel tagolt távoli partvidékén. Ekkor azonban történt valami.

<

A 9-es erősségű földrengés következtében néhány perc leforgása alatt egész települések emelkedtek meg, és szigetek tolódtak el eredeti helyzetükhöz képest, az igazi bajt mégis a tenger okozta. A rengés epicentruma körül hullámgyűrű alakult ki, amely több száz kilométeres sebességgel azonnal útnak indult az Andamán-tengert és az Indiai-óceánt övező szárazföldek felé.  A mindössze egy-két méter magas, szélesen elterülő óriáshullám (vagy japán nevén cunami) a nyílt tengeren szinte észrevehetetlenül száguldott tova, a sekélyebb parti vizeket elérve azonban több méteres vízfallá magasodott, és elsöprő csapást mért Indonézia, Thaiföld, Sri Lanka és India partvidékére.

 

A szökőárral szemben sok tízezer embernek esélye sem volt, egyesek viszont szerencséjüknek köszönhetően nem csak túlélték a katasztrófát, de kamerájukkal meg is tudták örökíteni a végzetes pillanatokat.

 

A National Geographic Channel exkluzív filmje a pusztulás legszívszorítóbb pillanatait mutatja be szemtanúk által készített amatőr felvételek segítségével. A vakációjukat Sri Lankán, Thaiföldön és a Maldív-szigeteken töltő brit turisták elbeszélései alapján hátborzongató részletességgel pereg le szemeink előtt az elmúlt évszázadok egyik legsúlyosabb természeti katasztrófájának forgatókönyve, melynek tragikusságát csak tovább fokozza a tény, hogy Földünk egyik legszegényebb régiójában játszódik.

 

A természeti erők által írt szomorú történetnek elvétve azért szívmelengető pillanatai is akadnak, hiszen olyan emberek is epizódszerepet kapnak benne, akik életük kockáztatásával több száz társukat mentették meg a biztos a haláltól. Cunami - a gyilkos szökőár - a National Geographic Channel eredeti felvételeket bemutató filmje főhajtás egy ritka, de annál drámaibb hatású természeti jelenség áldozatai előtt. Bemutató február 19-én 21.00-kor.

 

További vetítési időpontok:  február 20., 13.00, 19.00, február 22., 15.00, 22.00, február 24., 9.00, február 26., 17.00, február 27., 22.00

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Cunami - a gyilkos szökőár

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra