Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

A múmia átka Szibériában

2004. április 7. 10:00

A szibériai Altáj-hegység őslakosai szerint azért zúdulnak rájuk földrengések, mert az orosz tudósok 11 évvel ezelőtt a földjükön kiástak és elszállítottak egy múmiát.

`BBC
A sámánhit ma is
erős az Altájban
Az Altáj-hegység őslakosai azt követelik a novoszibirszki régészektől, temessék vissza a múmiát oda, ahol találták. Az `Altáj hercegnőjének` elnevezett, női holttestet 1993-ban ásták ki egy jégtömbből. A régészek persze nem hajlandóak a még megtalálása után 10 évvel is folyamatos kutatás alatt álló, egyedi leletet csak úgy visszatemetni.

A sámánhit a cári korszak keresztény hitérítése és a kommunizmus ateista korszaka elmúltával is igen erős az Altáj-hegység lakói körében. Az egyik helyi szellemi vezető szerint az embereknek "engedelmeskedniük kell a múmia szellemének".

A szeizmológusok szerint azonban a kisebb-nagyobb földmozgások igen gyakoriak a környéken: van olyan hét, hogy kétszer-háromszor is megremeg a föld. A rengések olykor a Richter-skála szerinti négyes fokozatot is elérik, sőt, egy tavalyi földmozgás 1800 embert tett hajléktalanná. "Az ottaniak most azt hiszik, a rengéseket az okozza, hogy elszállítottuk a múmiát. Meggyőződésük, hogy egészen addig folytatódnak is, míg vissza nem visszük, és örök nyugalomra nem helyezzük a testet" - mondta egy kutató a BBC Newsnak.

Az Altáj hercegnőjét ma a novoszibirszki Etnográfiai Intézetben őrzik és vizsgálják. A régészvilágban hatalmas visszhangot keltő eredmény volt, amikor a holttestet - hat felszerzámozott és felnyergelt lóval együtt - 1993-ban kiásták az Altáj-hegység Ukok-fennsíkján. Még a bebalzsamozott Lenin tartósításán is dolgozó moszkvai tudósokat is elhívták a különös lelet vizsgálatára és konzerválására.

Az Altáj hercegnőjének valós kilétéről mégsem tudnak sokat a kutatók. A DNS-vizsgálatokból és az arc rekonstruálásából annyi mégis kiderült, hogy a nő európai, és nem ázsiai eredetű volt - számolt be az orosz Izvesztyija. Van, aki az Oroszország és Mongólia határán talált tetemet szkíta eredetűnek gondolja.

A novoszibirszki kutatók végső soron belemennének abba, hogy a múmiát egy altáj-hegységi múzeumba szállítsák - feltéve, hogy az ottaniak megteremtik ennek a technikai és tudományos feltételeit, azaz az egyedi lelet nem lesz kitéve minőségromlásnak.

"Arról leülhetünk tárgyalni, hogy hol állítsák ki a múmiát, de az, hogy egyszerűen visszatemessük, szóba sem jöhet" - nyilatkozta a kutatócsoport vezetője, Vjacseszlav Molodin. Az Altáj legnagyobb városa, Gorno-Altajszk néprajzi múzeumának vezetője elmondta: a múmiát legszívesebben egy külön erre a célra épített üvegkoporsóban állítanák ki. "Ott mindenki felkereshetné, és tiszteletét tehetné előtte" - mondta a tudós a BBC-nek.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

A múmia átka Szibériában

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2022. tél: A szeretet mártírjai

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra