Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Elpusztulhat Herculaneum ősi könyvtára

2005. február 8. 12:03

<

A föld alatt nagyobb biztonságban vannak a leletek?

`A leletekből úgy tűnik, hogy a szolgák a ládákba tett könyveket a kitörés idején megpróbálták biztonságba helyezni. Talán Szophoklész, Euripidész és Aiszkhülosz elveszett drámái is köztük vannak.` A Herculaneum Társaság ülésén részt vett tudósok is egyetértettek abban, hogy az emberiség szeme elől kétezer évre eltűnt művek lehetnek a lávaréteg alatt.


Más tudományos tekintélyek azonban erősen ellenzik az azonnali leletfeltárást: Andrew Wallace-Hadrill professzor, a British School at Rome (brit fenntartású, tekintélyes régészeti kutatóintézet Rómában) igazgatója, Herculaneum szakértője végzetes hibának tartaná az azonnali ásatást.


"Botrányos hiba lenne, ha a Papirusz-villát sebtében feltárnánk, hiszen nem tudjuk garantálni a leletek biztonságos megőrzését és konzerválását a jövő számára" - óvott a professzor. Wallace-Hadrill professzor emlékeztetett azokra a károkra, melyeket az 1930-as és 1990-es évek ásatásai okoztak Herculaneumban.


Herculaneum

"A helyreállított tetők ma omladoznak, töredezett mozaiklapok darabjai hevernek a mozaikpadlón, az elszenesedett fagerendák folyamatosan morzsolódnak, az esővíz pocsolyákba gyűlik a márványpadlón s feláztatja a tapasztott falakat, a falfestmények pedig egyre halványulnak, fakulnak, felhólyagosodnak és mállanak" - festett rémisztő képet az állagpusztulásról a brit régész.


Fowler professzor nem ért egyet pesszimista kollégájával: "Mindaddig, míg van remény a könyvtár többi részének feltárására - és azt mindenki elismeri, hogy van, bármily halvány legyen is az a remény - tartozunk a világnak azzal, hogy mentsük, ami menthető."


Mivel a villa eddig feltáratlan része a mai Ercolano városa alatt fekszik, Fowler professzor alagút fúrását javasolja, melynek megvalósíthatósági tanulmánya idén készül el. Wallace-Hadrill azonban azt a figyelmeztetést hangsúlyozza, mely a modern ásatások indulásakor, 1927-ben hangzott el: "Az ásatással meg akartuk menteni az ősi várost, ám ehelyett elpusztítottuk még egyszer. Jobb lett volna, ha hagyjuk, hadd aludja tovább évezredes álmát a megkövesedett láva és sár alatt."

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Elpusztulhat Herculaneum ősi könyvtára

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra