Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Őskori sziklavésetek a világhálón

2005. január 20. 14:19

A Newcastle Egyetem munkatársai páratlan, 6000 darabos gyűjteményt tettek közzé két és fél éves munkájuk során.

<

 


Látogasson el a northumberlandi Sziklaművészeti  Gyűjteménybe! 

Több száz, ismeretlen eredetű sziklavésetre bukkantak a northumberlandi mocsarat vizsgáló Newcastle Egyetem régészei. A 6000 véset fotója és rajza megtekinthető egy internetes képarchívumban is, amely a világ legátfogóbb ilyen jellegű gyűjteménye. A Newcastle Egyetem webes projektjének alapja a northumberlandi sziklaművészet-specialista, Stan Beckensall könyv-, fotó- és rajzgyűjteménye. Beckensall és az egyetem régésze, Aron Mazel munkáját a Művészeti Tanulmányok Kutató Tanácsa finanszírozta.

 

"Rendkívül fontos, hogy megőrizzük kulturális örökségünket, ugyanis ez segít megértenünk, honnan jöttünk, és kik is vagyunk valójában" - nyilatkozta Mazel. - "Az utóbbi néhány évben az őskorban kalandoztunk, és mára eljutottunk oda, hogy megoszthatjuk a nyilvánossággal az eredményeinket."

Beckensall hozzátette: "Az egyik főcél az volt, hogy széles körben népszerűsítsük történelmünknek eme izgalmas korszakát. A legideálisabb eszköznek a világhálót találtuk, hogy elérjük a 21. század történészeit."

 

A szakemberek jelenleg is a vésetek eredetét és jelentését próbálják megfejteni. Bár több teóriájuk is van, a legvalószínűbb, hogy a rafinált vésetek a neolitikum és a korai bronzkor emberének keze munkáját dicsérik.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Őskori sziklavésetek a világhálón

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra