Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Megtalálták Nelson admirális hajóját

2004. március 31. 10:00

Hivatásos kincsvadászok bejelentették: Uruguay partjainál megtalálták Horatio Nelson kedvenc hajóját, az HMS Agamemnont, melyen az admirális elcsábította Lady Hamiltont, és elvesztette egyik szemét.

<

Horatio Nelson
A 64 ágyús Agamemnon 1809-es elsüllyedéséig őfelsége flottájának egyik büszkesége volt. A felfedezők máris elkezdtek dolgozni a hajó kiemelésének tervein, pedig még a csillagászati összeget felemésztő tengermélyi kutatás is hátravan.
A roncs felkutatását mindeddig az Uruguay és Brazília közti veszélyes tengerfenék akadályozta meg. A kicsvadászok tíz éves megfeszített munkáját azonban siker koronázta: addig-addig túrták a tengerfeneket legalább egy ágyú után, amely bizonyosan Nelson hajójáról származik, míg végül ráakadtak egyre. Ezután már biztosra veszik: ahol az ágyú, ott kel nyugodnia valahol az iszapban a legendás angol hadihajónak is.

Az Agamemnon részt vett az 1805-ös trafalgari ütközetben, és több mint 30 éven át szelte a habokat. Megfordult minden kontinensen. Maga Nelson is nagy becsben tartotta, és szerette az 1777-ben, Henry Adams mester műhelyében épült hajót. Mégis az Agamemnon fedélzetén lett félvak: Calvi 1794-es ostromakor kilőtték a jobb szemét.
Az hadihajó nemcsak Trafalgarnál ált helyt, de bevetették a saintesi és a koppenhágai csatákban is. Később a flotta vezérhajójaként az angol sereget vezette a santo domingói csatában - ám röviddel ezután a Maldonado-öbölben zátonyra futott.

HMS Agamemnon
A búvárok múlt héten az életük kockáztatásával húztak ki egy ágyút a vízből. Bár mindenki meg van róla győződve, hogy az ágyú az Agamemnonról származik, a bizonyítás akár öt évig is eltarthat, hiszen az ágyút speciális laboratóriumba kell szállítani. Csak az ott kapott eredmények döntik majd el véglegesen a fegyver származását. Az ágyún első pillantásra is kiolvasható az 1787-es évszám, és az "AB" betűk. A szakértők ebből a két nyomból fognak kiindulni.

A csapat az amerikai felfedező, Crayton Fenn Surveyor nevű hajóján dolgozott, a hajó kiemelésének költségeit pedig Hector Bado uruguayi multimilliomos fedezi, aki szerint a lelet egyenértékű azzal, "mintha a Szent Grált találtuk volna meg". Az üzletember "a tengeri kutatás történetének egyik legfontosabb eseményének" nevezte az Agamemnon megtalálását és kiemelését a Scotsman hasábjain. Hector Bado a kincsvadászat kedvéért hátat fordított a busásan jövedelmező családi halászati cég irányításának, és csakis a hajóroncsoknak él. Az Agamemnon helyének azonosítását élete főművének tartja - az esemény mintegy megkoronázta az első ágyú 1999-es előkerülését.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Megtalálták Nelson admirális hajóját

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra