Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Szex az ősi Peruban

2004. március 30. 10:00

Az erotikus tárgyú kerámiák, amelyek a perui Moche állam idejéből maradtak fenn, nemcsak a hódító spanyolokat háborították fel: a megmaradt darabokat még néhány évtizeddel ezelőtt is zárt ajtók mögött őrizték. Ma viszont már Peru legkiválóbb múzeumai rendeznek kiállításokat ezekből a tárgyakból, s hírük bejárta a világot.

<

A kényelmetlen szüzesség

Versengenek
érte a
múzeumok
A Moche kerámiák a nemi aktusok legkülönfélébb válfajait ábrázoló, cseppet sem szemérmes agyagfigurák, amelyeket több mint 1500 évvel ezelőtt készítettek a magasan szervezett, osztályalapú Moche társadalomban. A Moche-kultúra 800 éven át uralkodott Peru északi részén, körülbelül i. sz. 800-ig.

A huacos eroticos - erotikus kerámiák - néven számon tartott darabokat sokáig a nagyközönség elől elzárva tartották, csak a perui társadalomtudósok elit csoportja nézegethette őket. Nagyon vonakodva ugyan, de a szobrokat alkalmanként hozzáférhetővé tették kiválasztott amerikai és európai kutatók számára is. Maximo Terrazos történész az elsők között volt, aki láthatta a perui antropológiai és történeti múzeum pincéjében "Private" feliratú ajtó mögött őrzött kincseket. Az élmény akkora hatást gyakorolt rá, hogy életét a perui szexualitás története kutatásának szentelte.

A kerámiák révén sokkal behatóbban tanulmányozhatók a Kolumbusz előtti Peru szexuális értékei és szokásai. Az így meginduló kutatások ismét rávilágítanak a spanyol gyarmati bürokraták és az inkvizíciós papok gyakorolta elnyomásra, hiszen a szobrok azt is illusztrálják: hogyan igyekeztek a hódítók "kiűzni a démonokat" a helyi lakosság szívéből, lelkéből - és ágyékából is.

A gyarmati korban az erotikus kerámiákat darabokra törték - mondta Terrazos, az agyagfigurák avatott szakértője. Az 1570-es években Francisco de Toledo alkirály és vallási tanácsadói minden erővel fel akarták számolni a szodómiát, a maszturbációt és azt, amit a kecsua nyelvet beszélő helyi lakosság próbaházasságnak nevezett. Az alkirály és papi tanácsadói döbbenten látták, hogy a homoszexualitás az ország egyes régióiban elterjedt és elfogadott, továbbá hogy az őslakosok nem helyeznek súlyt a női szüzességre, és nem tiltják a házasság előtti szexet. Mi több: a Napnak, vagy az Incának áldozandó leányok kivételével a szüzeket értéktelenebbnek tartották azoknál, akik már megszabadultak ettől a tehertől, ezért a kor híres jezsuitája, José de Acosta felpanaszolta írásában, hogy a lányok az első útjukba kerülő férfival összeállva igyekeznek megszabadulni szüzességüktől.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Szex az ősi Peruban

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra