Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Megtalálták Skóciában a Hitler-kupát

2004. március 30. 10:00

Megtalálták Skóciában egy magánszemélynél az ún. Hitler-kupát, amelyet a náci diktátor az 1936-os berlini olimpia után rendezett golfverseny győzteseinek szánt, s amelyről évizedek óta senki se tudta, hol rejtőzik.

<

Mint arról a londoni Daily Telegraph pénteki számában beszámolt, egy bizonyos Leonard Sculthorp fedte fel, hogy tíz éve van a tulajdonában a kupa, amelyet díszdobozában, jó állapotban őrzött meg.

A versenyt a németországi Baden-Baden fürdővárosban rendezték, közvetlenül az olimpia után, augusztus 26-án és 27-én. Németországban nem volt hagyománya a golfnak, nem voltak különösebben jó versenyzői sem - valószínű, hogy a nácik ezzel a versennyel akarták lemosni azt a "gyalázatot", amely a nácik "árja büszkeségét" érte az olimpián. A "felsőbbrendű faj" dicsőségének szolgálatába állított olimpiai játékok hőse ugyanis a fekete bőrű amerikai atléta, Jesse Owens lett, aki négy számban szerzett aranyérmet.

A golftorna első napján a német versenyzők (Leonard von Beckerath és C.A. Helmers) kiválóan szerepeltek: a meghívott angolok és franciák előtt végeztek. A jó hírek hallatára Hitler rögvest Baden-Badenba indult, hogy ő adhassa át a trófeát sportolóinak. Még az úton érte utol a hír, mely szerint az angol páros (Tommy Thirsk és Arnold Bentley) elhúzott a németek előtt, és a franciák is javítottak a pozciójukon. Mikor egyértelművé vált, hogy itt sem az "árja" sportolók viszik el a pálmát, Hitler bosszúsan visszafordult. A kupát végül is a német golfszövetség elnöke, Karl Henkell nyújtotta át az angol sportolóknak.

A trófea története ezen a ponton homályosult el. Annyi bizonyos, hogy a győztes sportolók magukkal vitték Angliába, és hosszú ideig az angol Golf Társaság (Golf Society) londoni központjában volt. A Társaság azonban később a skóciai Dron Courtba költözött. Michael Bonallack, aki 1983 és 1999 között a Royal and Ancient Golf Club titkára volt, így emlékszik: "Tudomásom szerint az Angol Golf Unió (English Golf Union) a londoni Whitehall Courtban székelt, és ugyanitt volt a központja a Golf Társaságnak is. Aztán az Angol Golf Unió kiköltözött ugyan Whitehall Courtból, de otthagyta a Hitler-kupát. Azt valószínűleg a Golf Társaság vitte magával, mikor ők is elköltöztek Skóciába. A legutolsó dolog, amit tudok a trófeáról, hogy Dron Courtba került, a Golf Társaság új központjába."

Még a sportág legjobb ismerői is azt hitték, a Hitler-kupának teljesen nyoma veszett. Csakugyan elég kevesen lehettek, akik ismerték a kétes múltú trófea valódi történetét. Néhány nappal ezelőtt viszont egy skót úriember, bizonyos Leonard Sculthorp felfedte: jó tíz éve nála van a kupa.

A 73 éves Sculthorp elmesélte, hogy a kupát akkor találta meg, amikor megvásárolt egy londoni golfklubot, majd az ott talált kupát magával vitte skóciai házába. És közben, mint mondta, jókat nevetett a Hitler-kupa "eltűnéséről" szóló történeteken.

MTI

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Megtalálták Skóciában a Hitler-kupát

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra