Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Schiller egy karikaturista szemével

2005. január 21. 10:03

Ez volt az eddigi legnehezebb feladat a karikaturista Horus számára: élépzelni és ábrázolni, hogy nézhetett ki a valóságban Friedrich Schiller?

<

 

Schiller egy idealizált képen
"A költőt idealizálták" - állítja a karikaturista, és ebben látja annak a magyarázatát, hogy oly sokféleképpen ábrázolták a nagy német költőt. Horus például a halotti maszkban vélte meglátni a valódi költőt és azokról az arcvonásokról mintázta a "komikus hős" Schillert. A marbachi székhelyű Német Schiller Társaság májusban Schiller karikatúra-kötetet jelentet meg abból az alkalomból, hogy május 9-én lesz a költő halálának 200-ik évfordulója. A kötet főleg fiatalokat ösztönözhet arra, hogy Schiller személyével és alkotásaival megismerkedjenek.

 

Schiller 22 éves volt, amikor 1782-ben Carl Eugen von Württemberg herceg elől elmenekült Stuttgartból. A herceg ugyanis eltiltotta az írástól a katonaorvos medikust. Schiller Haramiák (Die Ra:uber) című drámájának 1781 januárban volt az ősbemutatója. Az író ellenszegült a herceg utasításának és Mannheimbe menekült. "Ez a menekülés megérlelte azt az elhatározását, hogy attól kezdve már csak az írásnak éljen" - állapította meg a Horus (Horus W. Odenthal) művész néven alkotó karikaturista. Rajzaival Schiller életének ezt a fontos epizódját meséli el.

 

A kariaturista számára nincs jelentősége annak, hogy a költő lángész volt. A felnőtté válás folyamatát, az önmagában való kétkedést, az írói pálya melletti döntést ezeket akarja Horus élénk színű képeivel bemutatni. Több életrajzot is elolvasott, mielőtt rajzolni kezdett volna, de igazából Schiller magánjellegű levelei gyakoroltak nagy hatást rá. Egyre jobban összeállt benne egy ellentmondásos ember képe: egyfelől a szavak és az események iránt érdeklődő, azokban jól eligazodó költőé, másrészt pedig egy örökké kívülálló, mértéktelen, féktelen, mindig utálatos emberé. "Olyan volt, mint egy rossz külsejű tanuló az osztályban: vörös hajú, szeplős, sápadt, hosszú nyakkal és papagájorral" - ilyennek látja Horus a költőt. Ez a valóságos kép azután az évszázadok folyamán egy vonzó, szőke fiatalemberré alakult át.

 

(MTI - Panoráma)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Schiller egy karikaturista szemével

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra