Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

60 éve süllyesztették el a Wilhelm Gustloffot

2005. január 28. 12:38

1945. január 30-án, azaz hatvan évvel ezelőtt egy szovjet tengeralattjáró elsüllyesztette a Wilhelm Gustloff nevű német hajót, amelyen több mint 9 ezer ember pusztult el.

<

A szovjet csapatok előretörése miatt németek százezrei menekültek Poroszországból nyugat felé. A Gotenhafen kikötőjében (Danzig közelében) lévő számos hajó volt reménységük célja. 1945. január 21- én Dönitz tengernagy elrendelte a Hannibál-hadműveletet: minden német hajónak mentenie kellett mindazt, amit lehetett. Elsősorban a tengeralattjárók kadétjait és a hadianyagot menekítették nyugatra, de a szabad hajótereket menekülő öregekkel, nőkkel és gyerekekkel töltötték meg - a férfiaknak az utolsó töltényig harcolniok kellett. A tömeg áttörte a korlátokat, s az 1500 utasra és 500 főnyi személyzetre tervezett Gustloffon is több mint 10 ezer ember zsúfolódott össze, köztük 4 ezer gyermek. A hajó január 30-án indult el, s az aaknamentes nyílt vízen haladt.

 

 

Éjszaka az S13 jelű szovjet tengeralattjáró felfedezte a kivilágított hajót, és három torpedóval elsüllyesztette. Az oldalára dőlő hajóból csak 1239 embert tudott a két kísérőhajó kimenteni, több mint 9 ezren a jeges vízbe vesztek. Ez volt a hajózás legnagyobb katasztrófája, mellette eltörpül a Titanic esete. (A Gustloff-ot 1937-ben bocsátották vízre, 208 m hosszú, 24 m széles volt. Történetét Günter Grass dolgozta fel Rákmenetben című regényében, 1960-ban film is készült róla, amelyet keleten soha be nem mutattak.) Ugyanez az S13-as szovjet tengeralattjáró 1945. február 9-én elsüllyesztette a Steuben gőzöst, az ezen tartózkodó 5 ezer menekültből csak 600-at tudtak kimenteni. Április 16-án a szovjetek a Goya motoros hajót torpedózták meg, a 6220 emberből 165 menekült meg. A német Hannibál-hadművelet minden idők legnagyobb evakuálási akciója volt, a német haditengerészet mintegy 350 hajóval 2,2 millió embert szállított a kelet- és nyugat-poroszországi, valamint pomerániai kikötőkből Schleswig-Holsteinbe és Dániába. A három elsüllyedt hajó vesztesége összesen kb. 20 ezer fő, tehát 1 százalék volt, szemben a szárazföldi menekülési útvonalakkal, ahol minden hatodik ember elpusztult.

 

(MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

60 éve süllyesztették el a Wilhelm Gustloffot

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra