Múlt-kor.hu

Egymillió végrendelet az interneten

2004. március 24. 09:01

A National Archives (Nagy-Britannia országos levéltára) az interneten tett közkinccsé mintegy egymillió végrendeletet: többek között olyan hírességekét is, mint William Shakespeare, Oliver Cromwell, Napóleon vagy Jane Austen - adta hírül a londoni Telegraph.

Telegraph
Will's will -
Shakespeare végrendelete
Shakespeare eredeti végrendelete azért is rendkívül érdekes a kutatók számára, mert épp ezen a dokumentumon a mester hat ismert kézjegye közül három is olvasható. Ezen kívül annak is történeti értéke van, hogy a kézirat a kor jellegzetes kézírásával íródott. Az avoni hattyú halála előtt épp egy hónappal, 1616. március 25-én befejezett testamentumában olvasható, hogy Shakespeare feleségére, Anne Hathaway-re hagyta "második legjobb ágyát" és néhány bútorát; leánya, Judith pedig egy ezüsttállal lett gazdagabb.

A drámaíró egyébként - a kor szokásával ellentétben - elég szűkmarkóan bánt a stratfordi szegényekkel; vagyona nagy részét inkább családja körében osztotta szét. Az örökhagyó - miután kardját Thomas Combe-ra testálta - mindenesetre bízott abban, hogy "ha a halál reátalál, bizonyosan elnyeri az örök életet".

Ám Shakespeare végrendelete csupán egy abból a millióból, melyet az angol országos levéltár az interneten keresztül közkinccsé tett. A végrendeletek keletkezési ideje kis híján ötszáz évet ölel fel: az első 1384-ből, az utolsó 1858-ból származik. A végrendelkezők között egyszerű polgárok, nevesebb személyiségek és világhírességek is találhatók - utóbbiak külön szekcióba gyűjtött végakaratait azonban csak 3 font ellenében tölthetik le az érdeklődők.

Telegraph
Napóleon testamentuma
Némelyik dokumentumhoz kis ráadás is jár: Napóleon testamentumát például - amelyből megtudhatjuk, hogy a korzikai egész vagyonát "a francia népre" hagyta - személyes naplójegyzeteinek egy rövid részletével egészítették ki. Jane Austen regényíró 800 font értékű birtokát "legdrágább" nővérére, Cassandra Elisabeth-re hagyta, míg Henry nevű fivérének meg kellett elégednie 50 fonttal. Sir Francis Drake pedig meghagyta 1596-ban kelt végakarata végrehajtóinak: két kedvenc hajóját ott süllyesszék el, ahol az ő koporsóját is elnyelendik majd a habok.

A levéltár munkatársainak kétéves munkája fekszik a dokumentumok digitalizálásában és feldolgozásában. A végrendeletek eddig csak mikrofilmen voltak olvashatók az országos levéltár nyugat-londoni központjában és az islingtoni (észak-londoni) Family Record Centre-ben. Mint a levéltár egyik szóvivője mondta: "Ezzel a projekttel mérföldkőhöz érkezett a történetírás és az online ismeretterjesztés is. A történelem iránt érdeklődők azonnal megtudhatják, mi forgott a legnagyobb személyiségek fejében, mikor saját halálukra gondoltak. Ezeket a dokumentumokat eddig nem lehetett megtekinteni az interneten - most viszont bárki a saját lakásából beleolvashat Shakespeare, Francis Drake vagy Oliver Cromwell hiteles végakaratába."

A történészek számára azonban nemcsak a hírességek, nagy történelmi személyiségek testamentuma bír forrásértékkel: a végrendeletek és hagyatéki leltárak a mindennapok történetét, csalkádtörténetet vagy kultúrtörténetet művelő historikusok legfontosabb, nagy becsben tartott forrásai közé tartoznak.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Egymillió végrendelet az interneten

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2022. ősz: Megrázó másnapok

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra