Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Hazatér az ősi perui aranymaszk

2004. december 20. 10:35

Egy közel 1000 évesre becsült, észak-perui inkák előtti civilizációhoz köthető aranymaszk jövőre visszatérhet származási helyére.

<

Egy közel 1000 évesre becsült, észak-perui inkák előtti civilizációhoz köthető aranymaszk jövőre visszatérhet származási helyére, miután egy olasz gyűjtő visszaszolgáltatta azt a helyi rendőrségnek. A körülbelül 35 centiméter hosszú és 22 centiméter széles, jó állapotban levő maszk Naylampot, a szikán-kultúra tengeristenét szimbolizálja -  nyilatkozta a Sicán National Museum vezetője, Carlos Elera a Reutersnek. `Teljesen autentikus darab. Klasszikus szikán darab, az aranyat mélyvörös színű cinóber darabok díszítik, melyeknek vallási jelentősége volt az ősi peruiak hitvilágában` - mondta el Elera.

 

A perui aranymaszk

 

A szikán vagy más néven Lambayeque kultúra Peru északi partjain virágzott nagyjából 1200 évvel ezelőtt. A megszámlálhatatlan régészei lelet a térséget évek óta a kincsvadászok kedvelt célpontjává teszi. A maszk eredete ismeretlen, nincs rá adat, hogy Peru valamely múzeumából vagy magángyűjteményéből lopták volna el, így Elera szerint az 1960-70-es évek folyamán kincsvadászok adhatták el egy külföldi gyűjtőnek.

 

Peru olaszországi követsége szerint a maszkot a tulajdonos adta át diplomáciai és rendőrségi tárgyalások után. "Nagyon reméljük, hogy a maszk 2005. januárjának végén hazatérhet" - mondta Elera. Utána pedig a Sicán National Museumban lesz látható 250 hasonló aranytárgyhoz hasonlóan.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Hazatér az ősi perui aranymaszk

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra