Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Összeállhat VI. Ramszesz szarkofágja

2004. március 23. 09:00

Sokadszor hallatja a hangját Zahi Hawass, az egyiptomi régészeti tanács elnöke hazája műkincseinek érdekében. Ezúttal VI. Ramszesz szarkofágjának rekonstrukciója alkalmával jelentette be: jó néven venné, ha a British Museum visszaszolgáltatná a kőkoporsó Londonban őrzött eredeti arcrészét.

`http://www.upenn.edu`
Zahi Hawass
Rázós jövő elé néznek az emberiség kulturális örökségének legféltettebb kincsei, ha a legnevesebb európai és amerikai múzeumok engednek az egykori tulajdonosok követelésének: Etiópia például Olaszországtól kéri vissza obeliszkjét, Ausztrália őslakói az angol múzeumokból vitetnék vissza őseik maradványait, legutóbb pedig Görögország jelentette be: `hazavinnék` az Elgin márványokat a British Museumból. A legtöbb vihart mégis az Egyiptomi Régiségügyi Legfelsőbb Tanács hírhedtté vált elnöke, a nemrég Magyarországon is járt Zahi Hawass tevékenysége kavarta: a régész egy ideje fáradhatatlanul követeli vissza az egykor hazája területén talált kultúrkincseket a világ legnagyobb múzeumaitól. A Reuters jelentéséből kiderül: Hawass kampányában ezen a héten VI. Ramszesz fáraónak a British Museumban őrzött szarkofág-részlete került sorra.

Egyiptom régészeti értékeinek legfőbb felügyelője vasárnap jelentette be: amerikai pénzügyi segítséggel, 250 kisebb-nagyobb darabból sikerült összeállítani VI. Ramszesz fáraó ripityára tört szarkofágját. Az uralkodó arcmását azonban öntvény-másolattal kellett helyettesíteniük, hiszen a szarkofágnak ez a darabját 1823 óta Londonban őrzik. Az egyiptomi régész ezért azt kéri a British Museumtól, hogy adja vissza a szarkofág hiányzó részletét.

Az i. e. 1156-tól 1145-ig uralkodott fáraó sírját már halála után alig 100 évvel kirabolták - ahogy az általában történni szokott a Királyok Völgyében eltemetett uralkodók nyughelyeivel. VI. Ramszesz esetében ekkor tört darabokra a kőkoporsó is.

Reuters
Az arc Londonban, a test Egyiptomban -
VI. Ramszesz szarkofágja
"Sikerült másolatot készítenünk az eredetiről, ám azt remélem, egy nap a British Museum visszaszolgáltatja az eredetit. Cserébe magával vihetik a másolatot" - közölte Zahi Hawass a szarkofág első nyilvános bemutatásán. A rekonstruált szarkofág - és vele az arcmásolat - VI. Ramszesz sírjában, egy hegyoldalba vájt, 100 méter hosszú, gazdagon díszített folyosó végén tekinthető meg.

"Meg vagyok győződve róla, hogy a British Museum is jól jár, ha visszaküldi az eredeti arcot, hiszen az egyedi emlék itt, az eredeti sírban nyeri el igazán az értékét. A British Museumban semmit sem ér" - mondta Hawass, aki azt is hozzátette: formális követeléssel még nem éltek az angolok felé.

A British Museum nem az egyetlen intézmény, melytől Hawass visszaköveteli Egyiptom egykori kincseit - sőt, már sikerrel is dicsekedhet: tavaly októberben egy amerikai múzeumból Egyiptomba szállítottak egy múmiát, feltehetően az i. e. 1290 körül uralkodott I. Ramszesz porhüvelyét.

VI. Ramszesz szarkofágja eredetileg egy másik kőkoporsóban nyugodott, ám évszzadokkal ezelőtt az is súlyosan megsérült. A fáraó mumfikált holttestét már az ókorban áthelyezték egy másik temetkezési helyre, jelenleg a kairói Egyiptomi Múzeumban látható.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Összeállhat VI. Ramszesz szarkofágja

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2022. tél: A szeretet mártírjai

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra