Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

A kommunizmus áldozatainak emlékműve Washingtonban

2004. december 15. 13:46

<

Clinton és Bush az emlékmű mellett

A Tienanmen-téren tüntető diákok 1989-ben habszivacsból és papírmaséból az amerikai Szabadság-szobor mintájára szobrot készítettek a `Demokrácia istennőjének`. A demonstrációt brutálisan, katonasággal szétverő kommunista hatalom természetesen a szobrot is ledönttette.


A tienanmen-téri "Demokrácia
istennője" szobor másolata a San
Francisco-i kínai negyedben
A kommunizmus áldozatainak emlékére emelt washingtoni szobor a Demokrácia istennője alapján készülne. Alkotója a San Francisco-i szobrász, Thomas Marsh, aki korábban már készített egy másolatot a papírmasé-istennőről: az San Francisco kínai negyedében áll.


Edwards elmondta: a szobrot úgy szeretnék elhelyezni, hogy onnan közvetlen rálátás essék a Capitolium kupoláján lévő Szabadság-szoborra. "A fák természetesen szerintünk is gyönyörűek, s a szépséget mindenképpen megóvjuk" - mondta Edwards. Azt azonban hozzátette: "Az egyik fán már a kipusztulás jelei mutatkoznak. Vagy megóvjuk a fát, vagy pótoljuk két fiatal fa ültetésével."


Az emlékmű a Demokrácia istennőjének másolatán kívül "a kommunizmus alatt szenvedett országok, nemzetek felsorolását is tartalmazni fogja" - tette hozzá az alapítvány elnöke. "Idézetek is szerepelnek majd rajta a hidegháború korszakának olyan világhírű személyiségeitől, mint Ronald Reagan, Harry Truman, Lech Walesa és Andrej Szaharov."


"Egyszerűen illik megemlékezni az áldozatok millióiról, akik közül sokat úgy temettek el, mintha csak szemétdombra vetették volna őket, s még egy darab kő sem jelzi sírjukat" - olvasható az alapítvány honlapján. Az emlékmű céljai közé tartozik az is - folytatják a létrehozók a weboldalon - "hogy megbecsülésünket fejezzük ki azoknak, akik sikerrel szálltak szembe a kommunista zsarnoksággal; hogy a jelen és a jövő nemzedékeinek tudtára hozzuk a kommunizmus emberiség ellen elkövetett bűneit; és hogy tisztelegjünk azok előtt, akiknek szerepük volt a hidegháború megnyerésében".


Edwards megjegyezte, hogy az emlékmű jóváhagyása 1993-ban kétpárti támogatást élvezett, és eredetileg Bill Clinton írta alá. Az alapítvány tiszteletbeli elnöke pedig a jelenlegi amerikai elnök, George W. Bush. Az alapítvány először az amerikai holokauszt-múzeumhoz hasonló múzeumot szeretett vola építeni, ám az építkezéshez szükséges 100 millió dollárt nem sikerült összegyűjteni. "Mindenki rokonszenvezett velünk, valódi támogatást annál kevesebbet kaptunk" - mondta Edwards.


A Kommunizmus Áldozatainak Emlékműve Alapítvány inkább "virtuális, globális múzeum" létrehozását tervezi az interneten, melyen keresztül a látogatók legalább tíz, a kommunizmus történetével foglalkozó múzeumba látogathatnak el világszerte. Mindazonáltal nem mondtak le az önálló épület emeléséről, s még mindig remélik, hogy egyszer arra is sor kerül.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

A kommunizmus áldozatainak emlékműve Washingtonban

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra