Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

A kommunizmus áldozatainak emlékműve Washingtonban

2004. december 15. 13:46

Egy amerikai magánalapítvány, melynek tanácsadói között Göncz Árpád is megtalálható, emlékművet kíván állítani a kommunizmus több millió áldozatának.

<

Százmillió áldozat, lakossági tiltakozás

A Kommunizmus Áldozatainak Emlékműve Alapítvány (Victims of Communism Memorial Foundation) nevű non-profit szervezet a fővárosban, az Egyesült Államok Legfelsőbb Bíróságának közelében kívánja felépíteni a több mint 3 méteres bronz-szobrot. `A berlini fal leomlása után sokan gondoltuk úgy, hogy illendő lenne emlékművet állítani az áldozatoknak` - mondta az alapítvány elnöke, a konzervatív politikai filozófia professzora, Lee Edwards. A szervezet saját kutatásai és más tanulmányok alapján százmillióra becsüli a kommunizmus áldozatainak számát világszerte.


A washingtoni emlékmű annak a
szobornak a másolata lesz, melyet
a Tienanmen téren tüntető diákok
készítettek a "Demokrácia
istennőjének" tiszteletére, 1989-ben
Az emlékmű helyéül szolgáló telket a szövetségi kormány adományozza, a szobor elkészítéséhez és fenntartásához szükséges félmillió dollárt viszont az alapítványnak kell összegyűjtenie. Edwards szerint eddig 300 000 dollár gyűlt össze a célra. A Washington északkeleti részén fekvő negyedhektáros telket a Maryland Avenue, a Constitution Avenue és a Harmadik utca határolja. A telekkel szemközt épp a Külföldi Háborúk Veteránjainak (Veterans of Foreign Wars) székháza áll.


"Elég sok környékbeli lakó ellenzi a tervet" - mondta a Washington Postnak Karen Wirt, a helyi Lakóközösségi Tanácsadó Testület (Advisory Neighborhood Commission) képviselője. (Washingtonban minden körzet alakít ilyen szervezetet, ezeken keresztül közli véleményét a helyi lakosság városrendezési és közösségi ügyekben a hivatalos szervekkel.) "Az emlékműnek semmi köze a környékünkhöz" - mondta a képviselő, és azt is megjegyezte, hogy az alapítvány tanácsadó testületében "lengyelek és románok is vannak".


Wirt szerint a helyi lakosok attól félnek, eltűnhet a park két ötvenéves tölgyfája, a helyszínre majd rendszeresen látogató turistabuszok miatt megnő a környék forgalma, és újabb zöld területek válnak beépítetté. "Azt hiszem, zokon veszik, hogy nyilvános tereket el akarják venni tőlük" - magyarázta Wirt az ellenállást. "Hosszú éve óta használják, az övék... Nagyon kevés zöld terület van a környékünkön, és ahol még van, ott nem akarunk emlékművet látni."


Az alapítvány képviselői 2005. januárjának első hetében készülnek bemutatni az emlékmű tervét a környék lakóközösségének. Ezután a teljes Lakóközösségi Tanácsadó Testület vitatja meg az ügyet. Wirt szerint erre februárig nem valószínű, hogy sor kerülhet.


Bill Line, a nemzeti parkok fővárosi régiójának szóvivője szerint az emlékmű felépítése még kezdeti stádiumban jár. "Még a tervezést is épp hogy megkezdték" - állította a Postnak.


Az emlékmű tervét jóvá kell hagynia az Egyesült Államok Szépművészeti Hivatalának (a főváros látképéért felelős kormányhivatalnak, U.S. Commission of Fine Arts) és a Fővárosi Tervezési Hivatalnak (szintén a főváros látképi-stratégiai tervezéséért felelős hivatal, National Capital Planning Commission).

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

A kommunizmus áldozatainak emlékműve Washingtonban

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra