Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Japán nem kárpótolja a szexuális rabszolgákat

2004. december 9. 12:05

A japán bíróság elutasította 35 idős dél-koreainak a keresetét, akiket a japán hadsereg prostitúcióra és katonai szolgálatra kényszerített.

<

Pert vesztettek a szexuális rabszolgák

A szöuli japán követség előtt tartott
demonstráción egy egykori
"kényelmi hölgy" (prostitúcióra
kényszerített rabszolga) megpróbál
áttörni a rendőrkordonon
A japán oktatási miniszter nemrégiben örömét fejezte ki amiatt, hogy a második világháborút korábban csak "önmarcangoló" stílusban oktató japán történelemkönyvek mára kevésbé kritikusan viszonyulnak az ország történelméhez. "Volt idő, mikor a japán történelemkönyvek mással sem voltak tele, mint önmarcangolással, és annak sulykolásával, hogy a japánok rosszak" - mondta több japán napilap beszámolója szerint Nariaki Nakayama.


"Megpróbáltunk változtatni ezen" - mondta a miniszter. "Kifejezetten örülök, hogy manapság már kevesebbszer találkozunk a kényelmi hölgyek vagy az erőszakos kitelepítés kifejezésekkel a történelemkönyvekben."


Pedig a történelmi kutatások szerint legkevesebb 200 000-re becsülhető azoknak a nagyrészt koreai (kisebb részt tajvani, kínai, fülöp-szigeteki és indonéz) nőknek a száma, akiket a japán hadsereg bordélyaiban prostitúcióra kényszerítettek a második világháború idején.


Nakayama szerint romboló hatást fejt ki az ifjúságra, ha őket hibáztatják felmenőik bűneiért. "Minden ország történelmének vannak fényes és sötét lapjai. Számításba kell vennünk a rossz dolgokat is, de az oktatásban mégsem szorítkozhatunk az önmarcangolásra, annak ismételgetésére, hogy minden, amit tettünk, rossz volt" - mondta a miniszter. "Nagyon fontos, hogy a japán gyerekeket úgy tanítsuk, hogy büszkék lehessenek fajukra és történelmükre."


Mandzsúria japán megszállása és a Koreai-félsziget szintén japán gyarmatosítása még mindig szörnyű emlékeket ébreszt kínaiak és dél-koreaiak tömegeiben. A megszállás idején megtiltották a koreai nyelv használatát az iskolákban, a koreaiakat japán nevek felvételére és a japán császárra tett hűségesküre kötelezték. Ez azonban eltörpül a fizikai terror mellett: férfiak tízezreit sorozták be a japán hadseregbe, és több százezer nőt kényszerítettek prostitúcióra.


A japán legfelsőbb bíróság nemrégiben visszautasította azoknak a dél-koreai állampolgároknak a keresetét, akiket a háború idején a japán hadsereg prostitúcióra és katonaságra kényszerített. A bíróság szerint a felperesek második világháború alatti sérelmei a háború utáni japán alkotmány értelmében nem kompenzálhatók.


A bíróság döntését meghallva a felháborodott dél-koreaiak egy csoportja dühében áttörte a bíróságot a hallgatóságtól elválasztó kordont.

 

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Japán nem kárpótolja a szexuális rabszolgákat

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra