Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

A Törley pezsgő atyjának sírja ismeretlen, de mauzóleuma megmenekült

2004. december 8. 13:33 Lukácsi Attila

<

Törley József mauzóleuma és ismeretlen nyughelye

A gyár alapítója 1907-ben hunyt el. A magyar szecesszió kiemelkedő alkotásaként ismert mauzóleuma - a pécsi Zsolnayakhoz hasonlóan - a családi kastélynak és a gyárnak közelében található: Budafokon, a Sarló utcában.

Kialakítása, és elhelyezése azt mutatja, hogy a gyáros felesége, Sacelláry Irén monumentális és pazar emlékművet kívánt állítani férjének. Tervezője a margitszigeti víztornyot jegyző Ray Rezső Vilmos, a Törley családtól számos megrendelést kapott, így a gyárépületeket és a különleges berendezésű kastélyt is.

A Törley mauzóleum hazánk egyik legnagyobb méretű sírépítménye. 1912-re készült el, a sírkamrát keleti motívumok és Damkó József domborművei díszítik. A sírépítmény két szintből áll: egy szentélyből, és egy altemplomból. Utóbbiban nyugszik Törley felesége, és másfél évesen elhunyt kislánya. A kivitelezést olasz építőmesterek végezték, hazájukból hozott kőből. A burkolatot régen aranyozás díszítette, amely a párkány magasságában futott körbe. A szentély színes boltozata, és a színes üvegablakok Róth Miksa műhelyéből kerültek ki. A kápolna két oldalán gránittömbök láthatók, az altemplom 1934-es bővítését jelezve.

A monumentális sírépítmény bár még most is városképi jelentőségű Budafokon, nem a temetőben található s ez alapvetően meghatározta további sorsát. Az évtizedek alatt többször feltörték, a berendezés megsemmisült, az üvegablakok megrongálódtak, a falakat grafiti lepte be, s amikor a 90-es években az "Unokáink sem fogják látni" forgatócsoportja bejutott, még emberi ürülék nyomaira is akadtak.

Mára már teljesen elveszett a mennyezeti festés; az oldalfalakon található, Krisztus sírbatételét és a feltámadást ábrázoló festmények is meglehetősen rossz állapotban vannak. Megrongálódtak a carrarai fehér márvány szarkofágok is. A vandálok a csontokat sem kímélték, és a kiszórt földi maradványoknak végül szomorú sorsuk lett: az 50-es években a budafoki temető egy rejtett zugában elásták őket. Ma már senki se tudja, hol nyugszik valójában a jeles pezsgőgyáros.

Ugyanakkor legalább az épületet sikerült helyreállítani helybéli lokálpatrióták összefogásával. Jövőbeli hasznosítására jelenleg dolgozzák ki a terveket, így valószínűleg nem jut arra a sorsra, mint a noszvaji Gallasy-, vagy a geszti Tisza-kripta, amelyek helyrehozhatatlanul tönkrementek, vagy a tassi Földváry-sírbolt, amelyet halottasházzá alakítottak át. Bízunk benne, hogy a Törley-mauzóleum - hasonlóan az aszódi Schossberger-, vagy a pécsi Zsolnay-mauzóleumhoz - megmenekülhet.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

A Törley pezsgő atyjának sírja ismeretlen, de mauzóleuma megmenekült

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra