Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Az Elveszett Paradicsom nyomára bukkantak Iránban

2004. november 29. 14:05

Régész körökben csak Elveszett paradicsomként (Lost Paradise) emlegetett Jiroft ötezer éves leletei a mezopotámiai sumér civilizációhoz hasonló kultúrából származnak. Szakemberek szerint Jiroft valójában Aratta ókori városa, amelyet egy iraki agyagfelirat fejlett civilizációként említ.

<

Jiroft közel három éve került reflektorfénybe, amikor illegális ásatásokat jelentettek a területről és a helyiek fosztogatni kezdték a felbecsülhetetlen értékű leleteket.

A Kerman tartományban fekvő Jiroft egyike a világ, történelmi emlékekben leggazdagabb területeinek, romokkal és leletekkel az i.e. III. évezredből, több mint száz lelőhellyel a Halil Rood-folyó völgyének 400 kilométeres hosszában.

"A tengertől való 180 kilométeres távolság dacára a rákfélék és kagylók mindennaposak voltak az emberek asztalán" - mondta Marjan Shakur iráni paleozoológus, aki jelenleg a franciaországi Sorbonne-on tanít. - "A több mint hetven azonosított kagylófajtából legalább hét ehető volt, ami azt mutatja, hogy Jiroft lakosai ötezer évvel ezelőtt rendszeresen kagylókat fogyasztottak és azokat díszítésre is használták. A felfedezés bizonyítja, hogy Jiroft lakosai, a távolságok dacára kereskedelmi kapcsolatban álltak a Perzsa- és az Ománi-öböl partvidékével."

 

2002 óta két ásatási szezonban dolgoztak a jirofti lelőhelyen, és sikerült feltárniuk egy i.e. 2300 körülire datált, négymillió vályogtéglából álló zikkuratot.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Az Elveszett Paradicsom nyomára bukkantak Iránban

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra