Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Százhetven éve született Mechwart András

2004. december 6. 10:47

Gépészmérnök, a Ganz-gyár legjelentősebb fejlesztője volt, nevéhez fűződik többek között a forgó-eke, a hengerszék, a gőzkazán feltalálása.

[ www.mult-kor.hu ]

Mechwart András

Százkilencven éve született Ganz Ábrahám

150 éve született a magyar elektrotechnika nagy alakja: Déri Miksa

Szegény bajorországi családban született 1834-ben, s lakatosinasnak tanult. Szülővárosa ösztöndíjával az augsburgi politechnikumba került, ahol 1855-ben szerzett mérnöki oklevelet. Négy évig egy nürnbergi gépgyárban hidak, vasúti kocsik és malomipari gépek gyártásával foglalkozott.

1859-ben lépett Ganz Ábrahám budai gyárának szolgálatába. Itt számos javítást végzett a gyár berendezésein, tervei alapján kezdtek gőzgépeket gyártani. Ganz halála után őt bízták meg az üzem vezetésével, és 1874-1899 közt vezérigazgatóként irányította a vállalat munkáját, amely töretlenül fejlődött, több üzemmel bővült.

1874-ben megvették Wegmann hengerszék szabadalmát. (A hengerszék két henger segítéségével aprításra szolgáló szerkezet.) Ezt Mechwart a Ganz-gyárban hagyományos kéregöntési technológiát felhasználva tökéletesítette: rovátkolt acélhengereket alkalmazott. Tipizált alkatrészekből közel hatvanféle hengerszéket állítottak elő, sorozatban. Ezeket, és a komplett malmokat is a Ganz az egész világra exportálta. 1907-ig mintegy 30 ezer hengerszék készült.

Mechwart másik döntő elhatározása a vállalat villamos osztályának létrehozása volt 1878-ban. Jelentős találmánya volt még a gőz-, illetve petróleum-üzemű szántógép, mely forgó maróvasakkal működött.

Páratlan üzleti érzékének köszönhetően az egyre több üzemből álló vállalat termékeinek egész Európában, s a tengeren túl is piacot tudott teremteni. A századfordulón, nyugdíjba menetelekor a gyár 6000 embernek adott kenyeret.

Alkotóképes szakembergárdát gyűjtött maga köré, lehetővé tette kibontakozásukat. A munkásokat is megbecsülte, a gyárban patriarchális viszonyok uralkodtak, s a szociális létesítmények is mintaszerűek voltak.  1907. június tizennegyedikén hunyt el.

 

(MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Százhetven éve született Mechwart András

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2022. tél: A szeretet mártírjai

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra