Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

A Mikulás kis-ázsiai püspökből lett a gyerekek kedvence

2005. december 6. 11:26

Szent Miklós rendkívül elfoglalt, hisz a gyermekek mellett ő vigyáz a szatócsok, a kádárok, és a hajósok lelki üdvére is.

<

A gyermekek és a hajadonok, valamint az aggszűzek védőszentje, továbbá a zálogházak tulajdonosaié, az illatszerészeké, az utazóké és a zarándokoké, a tengerészeké és a révkalauzoké. Az országok és tartományok közül Oroszország, Görögország, Szicília, Lotaringia és Apulia patrónusa. 

A keleten és nyugaton is igen népszerű szent életéről csak legendák szólnak, történelmi fogódzó nélkül. A kis-ázsiai keresztény püspök nem tudni mikor, de a Kis-Ázsiában található Patarrában született. 13. századi legenda Aurea (Arany Legenda) és a keleti (görög és orosz) egyház hagyományai alapján azonban mintha több férfiú alakja keveredne a Miklós püspökkel kapcsolatos mondakincsben.

Rekonstruálták a Mikulás valódi arcát
Az angol BBC 2 televízió-csatorna bemutatta a Mikulás valódi, kutatók által rekonstruált és hitelesnek tekinthető fejét.

Az amerikai légvédelem radarral keresi a Mikulást
Az Észak-Amerikai Légvédelmi Parancsnokság az amerikai-kanadai légtérre potenciális veszélyt jelentő objektumok keresése, nyilvántartása és elhárítása mellett ötvenedik éve lesi a legmodernebb eszközökkel az eget, hogy megtalálja a Mikulásnak nevezett bajkeverőt, aki karácsony éjjel rénszarvasok által húzott szánján behatol az amerikai légtérbe, hogy ellássa éves kötelességét.

Miklós, a gyermekbarát szent
A karácsonyon kívül nincs még egy olyan ünnep az évben, amelyet a gyermekek olyan izgalommal várnának, mint december 6-át, Szent Miklós napját, amikor a jó magaviseletűeknek meg a rosszaknak ajándékot hoz a Mikulás - csak éppen a csintalanabbaknak virgáccsal, krampusz közvetítésével.

Ereklyeháború
A törökországi Demre (Myra) városa visszaköveteli Szent Miklós püspök jelenleg Bariban őrzött ereklyéit. Az olaszok hajthatatlanok. A Vatikán még hallgat.
Az egyik legenda szerint égi jel hatására választották meg a Lükia tartományban lévő Müra püspökévé, s az eretnek egyházmegyét felemelte, nagy gonddal igazgatta. A másik hagyomány szerint egy szegény patarrai család három lányát pénzadománnyal mentette meg a lezülléstől (három éjszaka egy-egy zsákocska aranyat dobott be az apa házának ablakán).

Relikviái itáliai kalmárok kezén bukkantak fel Bari városában, 1087-ben, miután Mürát a szeldzsuk törökök elfoglalták. Az ereklyéknek új templomot építettek, amely a középkorban híres zarándokhely lett.

A néprajzosok szerint a kisázsiai Mürában a IV. században élt Szent Miklós püspök, akinek emléknapja 1610-ig parancsolt ünnep volt. A különböző népek kultúrájában szinte mindenütt feltűnik hosszú, vörös, prémes köpenyben járó, deres szakállú, nagy csizmájú alakja.

A "Mikulás" cseh eredetű szó, az ajándékozás pedig valószínűleg német szokásból ered.  Németalföldön "Sint Claas" tisztelete egybefonódott azzal a helyi szokással, hogy ünnepén a polgárok ajándékot osztottak szét a gyermekek között. Ez a szokás aztán elterjedt német földön, később Angliában, majd az egész kontinensen. 

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

A Mikulás kis-ázsiai püspökből lett a gyerekek kedvence

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra