Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Ciprusnál keresik Atlantisz nyomait

2004. november 15. 12:08

<

Atlantiszok a Szaharától Írországig

http://www.squarecircles.com
Atlantisz létezésének és hollétének rejtélye évszázadok óta fogva tartja az emberek képzeletét. Platón görög filozófus beszámolója szerint Atlantisz 11 500 évvel ezelőtt fejlett civilizációjú szigetország volt. Eltűnéséről temérdek legenda szól a pusztító természeti katasztrófától a görög mitológia által leírtakig, mely szerint Atlantisz népe oly kapzsi és hataloméhes volt, hogy az istenek elpusztították. A szkeptikusok szerint Atlantisz csupán Platón képzeletének szüleménye.


Platón szerint Atlantisz Héraklész Oszlopain (azaz a Gibraltári-szoroson) túl fekszik, ami alapján a kutatók általában az Atlanti-óceánban és az Azori-szigetek környékén keresik az "elveszett földrészt". Akad, aki a Krím-félsziget környékén, a Szaharában vagy az Antarktisz területén véli felfedezni a rejtélyes kontinens emlékeit.


Az [origo] beszámolója szerint idén nyáron német kutatók Spanyolország déli partjainál vélték megtalálni Atlantiszt. Műhold-felvételek elemzésével arra jutottak, hogy a mesés "sziget" pusztán a dél-spanyolországi partvonal darabkája volt, és valamikor i. e. 800 és 500 között szökőár pusztította el.


Nemrég a Múlt-koron is beszámoltunk arról a különös elméletről, mely szerint Írország lehetett Atlantisz. Egy svéd kutató, Ulf Erlingsson szerint az "elsüllyedt kontinens" legendája Dogger Bank - az Északi-tengeren Anglia északnyugati partjaitól 100 kilométerre fekvő zátony -  sorsából ered. Az egykori szárazföld egy nagy árhullám következtében süllyedt el i. e. 6100 körül.

 

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Ciprusnál keresik Atlantisz nyomait

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2023.tavasz: Régi csibészek

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra