Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Ciprusnál keresik Atlantisz nyomait

2004. november 15. 12:08

Egy amerikai kutató azt állítja: megtalálta Atlantisz elveszett civilizációjának nyomait a Ciprus menti vizekben. Robert Sarmast szerint i. e. 9000 körül özönvíz árasztott el egy Ciprus és Szíria közötti földnyelvet, s ez képezte alapját az Atlantiszról szóló történeteknek.

<

Emberkéz alkotta építmények

`Bizonyosan megtaláltuk Atlantiszt` - jelentette be a független kutató, aki november elejétől dolgozott csapatával Ciprus délkeleti partjaitól 80 kilométerre. A maradványok másfél kilométeres mélységben, Ciprus délkeleti partjaitól 80 kilométerre keletre, Szíria irányában találhatók - állította az amerikai, aki tíz éve kutatja a Platón által leírt elsüllyedt civilizációt a térségben. Sarmast szerint i. e. 9000 évvel ezelőtt kerülhetett víz alá a Ciprus és Szíria közötti földnyelv.


Robert Sarmast
A mélytengeri szonár emberkéz alkotta építményeket jelzett egy tengerfenéki dombháton, köztük egy 3 kilométeres falat, egy falut, és mély árkokat. "Még nem szolgálhatunk kézzelfogható bizonyítékokkal, mert a leleteket még mindig több méternyi üledék lepi, de a bizonyítékok egyértelműek. További kutatásokra van szükség" - állítja Sarmast. A limasszoli sajtótájékoztatón egyelőre csak a tengeralatti domb animációját tudták bemutatni.


Sarmast azt állítja, Platón leírását követve jutott el Ciprusra. A görög filozófus több művében is részletes leírást adott Atlantiszról. A párbeszédes formában megírt beszámolók virágzó civilizációról szólnak, mely időszámításunk előtt másfél évezreddel elsüllyedt. Vasárnapi sajtóértekezletén a kutató azt hangoztatta, hogy az általa tett felfedezések pontosan megfelelnek Platón leírásának.


Sarmast már 2003-as könyvében is azt állította: Ciprus része volt a Platón által leírt Atlantisznak. "Azok, akik kapásból elvetik az eredményeimet, mondhatni nem végezték el a házi feladatot. Atlantisz rejtélyének megfejtéséhez jól kell ismerni az ókori történelmet, a bibliai utalásokat, a sumér kultúrát, és még számos egyéb területet" - hangoztatja Sarmast, aki ugyanakkor elismerte: közvetlen bizonyítékokkal, leletekkel maga sem nem rendelkezik, hiszen a maradványokat több méteres üledék borítja.


A kutatóbázisán rendezett sajtóértekezleten azonban az amerikai azt hangoztatta, hogy számos közvetett bizonyíték támasztja alá elméletét, s mindössze további 250 ezer dollárra lenne szüksége ahhoz, hogy egy újabb expedíció már cáfolhatatlan leleteket hozzon fel a mélyből.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Ciprusnál keresik Atlantisz nyomait

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra