Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Cenzúrázzák a kínai mészárlásról szóló mangát Japánban

2004. november 15. 11:24

<

A tetteseket végül felmentették

A második világháború után 11 szövetséges állam képviselőiből álló nemzetközi ítélőszék vizsgálta ki a nankingi mészárlást. Az eljárásban bebizonyosodott: a vérontás japán felső vezetők tudtával és támogatásával történt meg. 1948-ban huszonöt embert ítéltek kötél általi halálra vagy életfogytiglani börtönre, ám 1956-ra valamennyien kegyelmet kaptak. A japán történetírásban ma `a nankingi incidens` néven hivatkoznak az eseményekre, melyekben a hivatalos álláspont szerint legfeljebb 40 000 ember halt meg.

 

Iris Chang
Egyre gyakrabban hallani azonban olyan véleményt is Japánból, mely szerint a vérontás meg sem történt. Japán egyik legismertebb írója, Shintaro Ishihara - aki egyben képviselő is - a Playboy magazin 1990. októberi számában azt állította: a nankingi mészárlást a kínaiak találták ki, s az teljes egészében hazugság. Ugyanebben az évben Japán houstoni konzulja hasonló véleményt hangoztatott.

 

A manga-füzetéhez hasonló történet zajlott le néhány évvel ezelőtt, mikor Iris Chang kínai-amerikai írónő The Rape of Nanking (Nanking meggyalázása) című regényének japán kiadója a fenyegetések hatására elállt a mű publikálásától.

 

Az eseménynek szomorú aktualitást ad, hogy a súlyos depresszióval küzdő Chang néhány nappal ezelőtt, november 12-én, 36 évesen öngyilkos lett.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Cenzúrázzák a kínai mészárlásról szóló mangát Japánban

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra