Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Felbecsülhetetlen értékeket rejtenek a fővárosi zsidó temetők

2004. november 12. 11:07 Lukácsi Attila

<

Az egyetlen működő ortodox zsidó temető a Gránátos utcában

Budapest egyetlen működő ortodox zsidó temetőjét nem túl könnyű megtalálni, hisz egy rendkívül gazos, elhanyagolt, egyes részein szemétlerakóként működő területen kell áthaladni a megközelítéséhez. Néhol láthatunk egy-egy kikandikáló villamossínt is, valaha itt volt a 28-as járat végállomása, amelyet egykoron nagy forgalomra terveztek.

Az 1927-ben megnyílt temető területe a Kozma utcai sírkert területéből hasították ki. Bejárata a háromosztatú ravatalozója mellett található, melyben külön terem szolgál a férfi és a női halottak mosdatására. A Kozma utcai temető ravatalozójához képest a Gránátos utcai meglehetősen puritán, az előcsarnokban a fehérre meszelt falakon mindössze egy héber nyelvű tábla látható, innen lehet bejutni a szertartástermekbe. Ezeket utólag toldották hozzá a ravatalozóhoz. A férfiak és nők számára külön szertartásszobákban asztalok és vízmelegítők találhatók. Itt végzik a szakrális halottmosdatást, ami csak élővízzel történhet, mely után a halottat a lehető leggyorsabban el kell temetni. A halott szállítást sok esetben maguk a hozzátartozók végzik. A szigorú vallási előírásokat a látogatóknak is be kell tartaniuk.

A temető legfőbb érdekessége, hogy mivel a temetkezési hagyományok szerint a sírokat nem lehet lefedni, így azok felhantoltak. A befedés csak a híres emberek esetén lehetséges sátortetőhöz hasonló eljárással. Itt nyugszik az Alma utcai szeretetotthon II. világháborúban meggyilkolt száz bentlakója is. Az ortodox főrabbik közül Weisz Márton és Schück Jenő, valamint Kohn Mór, a Dob utcai ortodox talmud-tóra és jesiva tanára, továbbá Sächter Ármin és Weisz Mátyás, az ortodox chevra kadisa egykori elnökei.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Felbecsülhetetlen értékeket rejtenek a fővárosi zsidó temetők

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra