Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Az imperialista rabtartók és a béketábor hangja: a kubai rakétaválság a magyar sajtóban

2004. november 17. 15:07 É. Erdei András

<

Az amerikai monopoltőke urai akarják megfojtani a kubai nép szabadságharcát

"Veszélyes hulahopp!"
Hogyan csapott oda a Ludas Matyi Kennedy-
éknek? Kattintson a galériához!
1962. október 25-én ismertette a hazai média a magyar kormány álláspontját a válsággal kapcsolatban, amely azért túl nagy meglepetéssel nem szolgált: "A Magyar Népköztársaság kormánya megállapítja, hogy az Amerikai Egyesült Államok kormánya a tengeri zárlat elrendelésével agressziót követett el Kuba ellen." - írta a Népszabadság.

Természetesen a cikkíró nem győzi hangsúlyozni, hogy ezzel az USA veszélyezteti a békét, majd jön a szokásosnak mondható vád: "Az amerikai monopoltőke urai akarják megfojtani a kubai nép szabadságharcát."

A Magyar Nemzetben rengeteg rövid cikket olvashatunk a válságról, ezek közül a "Kuba egy józan amerikai szemével" című külön figyelmet érdemel. Samuel Shapiro, a michigani egyetem történésze jegyzi a cikket, aki már többször járt Kubában. Véleménye szerint az embargó ugyan tönkretette a kubai gazdaságot, de ha az ország túléli a válságot, akkor páratlan fellendülés várható. Feltételezését arra az elgondolásra alapozta, hogy a népesség arányához viszonyítva jóval nagyobb természeti erőforrások állnak az ország rendelkezésre.

A Népszava az apró részleteket is szem előtt tartó beszámolót készített a Hősök terén lezajlott szolidaritási tüntetésről. A lap beszámolója szerint fiatalok emelkedett hangulatban skandálták: "Békét Kubának, Éljen Kuba, Fidel Castro".
Az Esti Hírlap első oldalán a hatást fokozandó egy fényképet is közölt a tüntetésről.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Az imperialista rabtartók és a béketábor hangja: a kubai rakétaválság a magyar sajtóban

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra