Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Veszélyben a perui múmiák

2004. március 10. 11:15

Több tucat félezer éves múmiát találtak egy sztrádaépítkezésen, Lima külvárosában. A város vezetése múzeumba szállíttatná a leleteket, a régészek szerint viszont erre nincs lehetőség. Ők azt tanácsolják: inkább a temető alá fúrt alagúton kéne átvezetni a forgalmat.

<

Peruban több ezer múmiát találtak az elmúlt
néhány évben
Több tucat félezer éves múmiát találtak egy sztrádaépítkezésen, Lima külvárosában - tudta meg a CNN perui régészektől pénteken. A 26 összetekercselt csomagban fekvő múmiát 1472 és 1532 között temették el. "Ez a terület az egyik legnagyobb inka temetkezési helyhez tartozik, amely egyben a nyugati féltekén feltárt legnagyobb temető" - mondta Guillermo Cock régész a hírügynökségnek. Cock Lima város megbízásából fésülte át a területet. A feladata az volt, hogy a tervezett sztráda megépítése előtt a lehető legtöbb régészeti emléket gyűjtse össze.

Cock elmondta: a régészek még nem ismerik a holttestek pontos számát. Egyrészt azért, mert még egyik köteget sem nyitották fel, a kötegek pedig olykor több holttestet is tartalmaznak. Másrészt azért, mert a leletek félig még mindig a földben vannak. A sérült, kibomlott kötegekből azonban már kiemelhettek néhány csontot, vagy éppen a halott kezében talált áldozati ajándékot.

A múmia-temető a környékbeli parasztok és kézművesek holttesteit rejti, akik egykor a Rimac-folyó völgyében a Lati és az Isma uralkodók alattvalóiként éltek. "Kétségkívül helybeliek voltak, helyzetüket mai szóval talán középosztálybelinek nevezhetnénk" - mondta a régész az újságíróknak. Cock abban is bizonyos, hogy a környéken fejlett textilipar létezett, hiszen erre utalnak a holttestek takarói és a melléjük helyezett tárgyak: "A holtak mellett talált tárgyak kilencvenöt százaléka textilgyártással kapcsolatos: van köztük szövésre és színezésre használt eszköz. Találtunk például tűt és szövőszéket is."

"A leletcsoport egyik legfőbb értéke és különlegessége mégis az, hogy teljesen érintetlen" - állítja az archeológus. "A temetkezési hely környékén talált nyomok arra utalnak, hogy a temetés előtt szertartásokat is végeztek itt. Konkrétan gabona-, bab- és kokalevél-maradványokra bukkantunk, de találtunk cserépedényeket is."

Az egyedülálló felfedezés ellenére a városházán úgy döntöttek: az útépítés folytatódni fog. "Nem állíthatjuk le a munkálatokat, a városnak nagy szüksége van az új útra. A leleteket múzeumba szállítjuk, ahol konzerválják és kiállítják őket. Itt sérülésnek vannak kitéve" - nyilatkozta a városháza szóvivője, Armando Molina. Federico Kauffmann régész viszont azon a véleményen van: a város jobban tenné, ha az új utat a temető alatt, alagúton vezetné keresztül. Így nem kerülnének veszélybe a további ásatások, amelyek esetleg újabb leletekkel kecsegtetnek. "Peruban sem elegendő pénz, sem elegendő szaktudás nincs ahhoz, hogy a múmiákat konzerváljuk. A Puruchuco múzeumba pedig már nem fér több múmia" - állítja Kauffmann. Az elmúlt néhány évben ugyanis több ezer múmiát emeltek ki a perui régészek, legtöbb az 500 évvel ezelőtt virágzott inka kultúrából származik.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Veszélyben a perui múmiák

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra