Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Digitalizálják Egyiptom kincseit

2004. március 5. 11:15

Több ezer műkincs tekinthető meg az IBM és az egyiptomi kormány közösen létrehozott adatbázisában

<

Részlet a digitális archívumból
Megvalósult az egyiptomi kormány és az IBM számítástechnikai óriás közös, hároméves, összesen 3 és fél millió dolláros projektje - adta hírül a Silicon.com. Az `Egyiptom az örökkévalóságnak` (Eternal Egypt) projekt során - kilenc különböző egyiptomi múzeum gyűjteményét felhasználva - egységes, digitális archívumot hoztak létre az ország ókori emlékeinek megőrzésére és bemutatására. A projekt technikai hátterét az IBM nagyrészt speciális, külön erre a célra tervezett eszközök kifejlesztésével biztosította. A számítógépes óriáscég jótékonysági programja keretében működött közre a kulturális örökség megőrzését célzó projektben.

Az érdeklődők a projekt weboldalán, de akár mobiltelefonjukkal is beletekinthetnek a háromnyelvű - angol, francia és arab - digitális archívumba (dg.eternalegypt.org). Az adatbázis jelenleg 32 nagyfelbontású, háromdimenziós képből; mintegy 2000 kétdimenziós fotóból; öt 360 fokos, webkamerával, történelmi helyszíneken rögzített panorámaképből; valamint számos megsemmisült vagy megsérült műemlék rekonstrukciójából áll. A háromdimenziós képekből - a fájlok hatalmas mérete miatt - csak néhány érhető el a projekt weboldalán.

Mohamed Saleh professzor, a projektben is részt vállaló kairói Egyiptológiai Múzeum volt igazgatója, és a jelenleg szervezés és építés alatt álló Grand Museum of Egypt leendő igazgatója szerint "eddig senki sem próbálkozott hasonló léptékű projekt létrehozásával".

Az IBM 2 és fél millió dollár értékű hardverrel, szoftverrel és szolgáltatással támogatta a projektet jótékonysági keretéből. A számítástechnikai cég mégis azt reméli, hogy a befektetett összeg nyereséget fog hozni. A projekthez kifejlesztett és szabadalmi védelem alatt álló technológiát ugyanis egyéb tervezési, termelési vagy kereskedelmi célokra is lehet majd hasznosítani.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Digitalizálják Egyiptom kincseit

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra